Äldres kraft tas inte tillvara på det sätt som den borde göra, sade äldreminister Maria Larsson (KD) under sitt invigningstal på SPFs kongress - som fick öppnas retoraktivt.
Äldres kraft tas inte tillvara som den borde, säger äldreminister Maria Larsson (KD) under sitt invigningstal på SPFs kongress. Men det är Stefan Löfven (S) som drar ner de största applåderna när han talade om att skattegapet mellan löntagare och pensionärer måste slutas.
Stämningen är hög bland de knappt tvåhundra åhörarna. Både Jönköpings landshövding Minoo Akhtarzand och kommunalrådet Mats Green (M), lockar till flera skratt när de hälsar alla välkomna till länet och kommunen, presenterar länets företagaranda, sevärdheter och natur och allt som Jönköping har att vara stolta över.
Så är det ministrarnas tur.
Äldreminister Maria Larsson (KD) är först ut. Hon presenterades med en önskan om en enda huvudman över vård och omsorg.
”Ålderism och åldersdiskriminering är någonting vi måste fortsätta kämpa mot”, säger hon. ”Jag tycker inte äldres kraft tas tillvara på det sätt som den borde göras.”
Hon tackar SPFs avgående ordförande Karl Erik Olsson för ett gott samarbete, och hyllar hans filosofiska inslag, och önskar honom lycka till under kommande äventyr. Resten av hennes tal ägnas åt att framhålla sådant som genomförts under alliansens tid vid makten. Hon betonar hur bra jobbskatteavdragen har varit, hur pensionärerna faktiskt har fått mer i plånboken och hur viktigt det är med självbestämmande och att man mäter kvaliteten.
Debatten om riskkapitalbolagen har inte gått henne förbi. ”Vi försöker tygla och reglera de här stora vinstdrivande företagen med ett bra regelverk, och det är viktigt”, säger hon. Men påtalar samtidigt att många vårdbolag är små. Och hon kritiserar förslaget på vinstförbud, med hänvisning till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som står på tur att tala.
När Maria Larssons tal var övertar Karl Erik Olsson över talarstolen och öppnar kongressen officiellt. Den punkten råkade nämligen förbises i början.
”Kan vi besluta att öppna den retroaktivt, så att Maria Larssons tal får vara en del av kongressen”, ber han publiken, som är med på noterna. En pampig fanfar befäster öppnandet.
En kort parentation hålls för bortgångna eldsjälar och Karl Erik Olsson läser en dikt, innan Stefan Löfven tar plats på scenen. Även han läser en dikt – om solidaritet.
”Vi ska ge våra barn ett bättre liv än vi själva har haft. Men det gäller även våra gamla”, sade han och poängterade att det inte rörde sig om någon välgörenhet, utan ett liv som seniorer själv har tjäna ihop till.
Han får spontana applåder när han säger att: ”Pension är inte ett bidrag. Pension är en lön. Och pensionen ska beskattas lika som lön.” Skattegapet ska slutas, men det kan inte göras över en natt, menar han. Genom att minska arbetslösheten kan vi få in mer pengar till pensionssystemet. Att få unga i jobb är den viktigaste frågan för vårt land, fortsätter han.
”Vad är det för mening att säga att vi ska jobba till 75, när många inte ens orkar jobba till 65” frågar Löfven. Han menar att förslitningsskador och ålderism hindrar seniorer från att arbeta så länge som de vill.
”Att jobba till 65 ska vara en rättighet, att jobba längre än så ska vara en möjlighet”, säger han.
Han framhåller också vikten av en vård man kan lita på, och att gamla ska kunna få hemtjänst från samma personer varje dag. Han säger också att han vill införa större valfrihet att bestämma hur man vill använda sina hemtjänsttimmar.
”I vårt Sverige ska det där som kallas det lilla extra, varken vara litet eller extra.”
Hur ska detta finansieras, undrar Karl Erik Olsson, och Löfven svarar med slopad sänkning av restaurangmomsen och slopad subventionering av ungdomslöner. Olsson försöker också få Löfven att ge ett löfte till när pensionärsskatten ska slopas, men Löfven säger inte mer än att Socialdemokraterna inte vill ha klyftan.
På frågan hur Socialdemokraterna ser på höjd pensionsålder svarar Löfven att det inte är den viktigaste frågan, utan att det är viktigare att se till att alla får och orkar jobba ända till pensionen.
”När jag läser SPFs valmanifest blir jag glad” säger näringsminister Annie Lööf. Valfrihet är det hon framför allt fokuserar på.
Hon framhåller hur konkurrens kan främja kvaliteten inom äldreomsorgen och ger exempel på en kommun där den privata konkurrensen fått kommunen att både börja hjälpa till med att putsa fönster och byta gardiner hos de äldre, någonting man inte gjort tidigare.
Liksom Maria Larsson vill hon gärna framhålla vad som gjorts under alliansens tid vid makten. Förbättringarna för företagare till exempel, som inte minst har gynnat äldre, menar hon. Sänkta skatter är en annan sak.
”Vi har sänkt pensionsskatten fem gånger” säger hon och betonar hur viktigt det är att så många som möjligt arbetar idag, för att undvika att bromsen – som SPF kallar för backen – ska behöva slå till.
”RUT har blivit en succé. Det är helt obegripligt varför oppositionen vill ta bort den.”
Samtliga talare belönades med SPFs jubileumsbok (SPF firar 75-årsjubiléum under kongressen) och Lars Nilssons bok om ålderism ”Det skulle inte hänt mig om jag varit yngre.”
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se