Bara fyra av tio patienter i särskilt boende ges en så kallad smärtskattning under sista levnadsveckan.
Den palliativa vården behöver förbättras, anser Sveriges Kommuner och Landsting.
För att nå målet började man 2011 att mäta i vilken utsträckning viktiga delmoment faktiskt utförs.
Hittar mer smärta
Filosofin är att det som mäts oftare också verkligen blir gjort.
– De som mäter hittar tio procent mer smärta än de som inte mäter, säger Greger Fransson, registerhållare på palliativregistret till Dagens Medicin.
Vården och omsorgen behöver utbildas fram till insikten om att det inte räcker med att bara se på en patient om hen har ont eller inte, menar Greger Fransson.
Alla rapporterar
Alla Sveriges kommuner och landsting rapporterar till registret hur man genomför den palliativa vården till döende i särskilt boende.
Mätningar för perioden oktober 2015 till nu visar exempelvis att 82,5 procent lindrades från ångest, 86 procent hade någon närvarande vid dödsögonblicket och 89,5 procent dog utan trycksår.
Men bara 40 procent fick alltså en så kallad validerad smärtskattning gjord under den sista levnadsveckan.
Stora skillnader
Skillnaden mellan kommunerna kan vara stor. Västervik som lyft problemet är uppe i 75 procent, medan Falun ligger på 3,2 procent.
– Ibland finns oenighet om patienten borde ha fått smärtstillande vid ett visst tillfälle. Om man hade gjort en smärtskattning hade det inte behövt bli en diskussion, säger Västerviks hälso- och sjukvårdschef Anneli Wahlin till Dagens Medicin.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se