Slarv med tillagningen av efterrätt med hallon tycks vara orsaken bakom de dödsfall i matförgiftning på ett äldreboende i Ljungby kommun.
Prover visar nu att patienterna på äldreboendet i Ljungby hade smittats med calicivirus, enligt smittskyddsläkare Arne Runehagen på landstinget i Kronoberg.
Även Livsmedelsverket ska analysera prover av hallonen. Besked väntas komma på torsdag.
Calicivirus – som orsakar vinterkräksjuka – finns ofta i importerade hallon. Det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk.
Livsmedelsverket uppmanar därför att man ska koka bären.
Även företaget Martin & Servera som har sålt hallonen till Brunnsgårdens kök i Ljungby, där desserten är tillagad, uppger till DN att man rekommenderar kokning.
– Det står på förpackningen att man bör hetta upp hallonen. Det måste man vara noggrann med, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera.
Enligt Carina Karlund följer Brunnsgårdens kök de givna rekommendationerna. Men den här gången var hallonen i efterrätten okokta.
– Som jag har uppfattat det är det inte ett krav från Livsmedelsverket att hallonen ska kokas, säger hon till DN.
Polisen i Ljungby har upprättat en anmälan om vållande till annans död.
Detta för att en rättsmedicinsk obduktion ska kunna göras, så att man kan få säkert besked om vad som orsakat de aktuella dödsfallen.
Polisens anmälan kan leda till åtal för oaktsamhetsbrott.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se