Bodens kommun hyr in vårdpersonal från Spanien för att klara bemanningen inom äldreomsorgen i sommar.
– Att ta in personal från Europa för att täcka upp för sommarbemanningen har jag inte hört talas om på fler platser, säger Bodil Umegård, utredare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till Dagens Nyheter.
Personalbristen inom äldreomsorgen i sommar är på många håll akut och 85 procent av landets kommuner svarar i en enkät till TV4 att de har svårt att få personal. Det kan du läsa mer om här.
Förra sommaren var kaotisk i Boden med många timmars övertid och personal som hade svårt att slappna av till och med när de var lediga.
”Kommer de hinna lära sig svenska”
Nu ska kommunen lösa sommaren med inhyrd vårdpersonal då tio vårdutbildade personer från Spanien ska jobba på äldreboendet Erikslunden, skriver Dagens Nyheter.
Konsultbolaget Barcelona Conference Group skickar folk från Spanien som har läst svenska under fyra timmar i veckan i tolv veckor. 48 timmar totalt.
Ingen vet riktigt hur projektet kommer att gå.
– Kommer de att hinna lära sig svenska? Våra boende är dementa, det är svenska de kommer ihåg och svenska man använder för att de ska förstå, säger Kari Aava, som är undersköterska på Erikslunden, till Dagens Nyheter.
110 000 behöver anställas till 2031
Kollegan Malin Hård säger till tidningen att det förhoppningsvis kommer att fungera bra eftersom personalen är utbildad.
Att det är brist på personal inom äldreomsorgen är inget nytt och SKR menar att 111 000 personer behöver anställas till 2031i takt med att vi blir äldre och äldre samtidigt som folk går i pension.
Alla inblandade är eniga om att bra arbetsvillkor är viktiga för att dels locka personal till äldreomsorgen och dels behålla de som jobbar där.
– Lönen är viktig. Men om jag som vårdpersonal vet att jag aldrig kan ta ledigt för att gå till läkaren med mitt barn, aldrig kan ta ut friskvård eller inte vet om jag får min lagstadgade sommarsemester. Då blir inte jobbet särskilt attraktivt, säger Kommunals Anna-Karin Nylund till Dagens Nyheter.