I Sverige finns det lika många 80-plussare med potentiellt olämpliga läkemedel som det bor invånare i Trollhättans kommun. Det framgår av nya siffror från projektet Koll på läkemedel.
Drygt tio procent av alla över 80 år, cirka 60 000 personer, tar idag läkemedel med hög risk för biverkningar och för tidig död.
De regionala skillnaderna är dessutom stora, skriver Apoteket i ett pressmeddelande.
I exempelvis Skinnskatteberg har närmare en fjärdedel av invånarna över 80 år läkemedel med hög risk för biverkningar i sin receptlista jämfört med Torsås där motsvarande siffra är cirka fem procent.
För hela landet är handlar det om drygt tio procent, en siffra som för tio år sedan låg på närmare 23 procent. Så en förändring är alltså fullt möjlig, konstaterar Apoteket.
Många läkemedel kan vara farliga
Inom områden som smärta, diabetes och oro finns det ett stort antal läkemedel att undvika för äldre. Exempel är Tramadol, Treo Comb och Paracetamol/Kodein.
Hela listan från Socialstyrelsen hittar du här.
– Det är glädjande att konstatera att bland de som är 80 år eller äldre har förskrivningen av läkemedel som kan vara olämpliga minskat ordentligt de senaste åren. Variationerna bland landets kommuner är dock stor vilket gör att vårt påverkansarbete fortsatt är viktigt, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.
Kostnaderna för felaktig läkemedelsanvändning beräknas ligga på mellan 10 och 20 miljarder kronor per år. Olämpliga läkemedel till äldre är en av orsakerna.
Är känsligare
I Sverige finns det cirka 1,8 miljoner ålderspensionärer där majoriteten använder läkemedel regelbundet och har god nytta av behandlingen.
Men en läkemedelsbehandling kan också innebära särskilda risker för äldre personer eftersom de är känsligare än yngre.
Läget i din region
Hela listan från Koll på läkemedel finns här. Du kan bland annat se procentandel av befolkningen över 80 år med olämpliga läkemedel för äldre, region för region och år för år sedan 2010.
Många får även för många läkemedel eller läkemedel som är olämpliga för äldre, en utmaning som Koll på läkemedel försöker motverka.
Koll på läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan SPF Seniorerna, PRO, SKPF Pensionärerna och Apoteket för att förbättra läkemedelsbehandlingen till äldre. Samarbetet har pågått sedan 2009.
Så kan läget förbättras
Idag torsdag (30/11) sänder Koll på läkemedel ett webbinarium där företrädare för patienter, pensionärsorganisationer och läkare kommer att diskutera vägen framåt för att förbättra läget.
Thony Björk och Aase Wisten, sakkunniga i läkemedel respektive vård och omsorg hos SPF Seniorerna, kommer att medverka.
Du kan se sändningen här.