Klimatkrisen ger ny utmaning för svensk sjukvård
Bild: Colourbox
Nyheter

Klimatkrisen ger ny utmaning för svensk sjukvård

Klimatförändringarna kan få stor påverkan även på svensk sjukvård. Speciellt för den som vårdas i sitt eget hem.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-22

De pågående globala klimatförändringarna kan på sikt även ha stor påverkan på svensk sjukvård, speciellt för den som vårdas i sitt eget hem. Det skriver två företrädare för institutionen Hälsa och välfärd vid Högskolan i Dalarna i ett debattinlägg hos Dagens Medicin.

Professor Marie Elf och lektor Anna Anåker menar att patienter som förflyttas från ett klimatkontrollerat sjukhus för fortsatt vård i sitt eget hem kan utsättas för större risker i framtiden.

”En värmebölja kan mycket snabbt förändra ett normalt svenskt hem som saknar luftkonditionering till en mycket farlig plats och det finns oftast inget sätt att övervaka ett sådant, eventuellt livshotande, förlopp”, skriver de.

De hänvisar till den medicinska tidskriften Lancets rapport om hälsa och klimatförändringar, som visar på allt fler mycket heta dagar i Europa. Höga temperaturer ger i sin tur en rad negativa hälsoeffekter, där äldre och de med långvariga problem som till exempel hjärt-kärlsjukdomar eller andningsbesvär är särskilt drabbade. 

”Detta innebär att ett beslut om att skriva ut en patient från sjukhus utan att ha förvissat sig om att hemmet är anpassat för att skydda mot värmeböljor är ett oförsvarbart avsteg från den officiella strategin för god och nära vård.”

Skribenternas slutsats är att det behövs mer strategiskt arbete inför kommande värmeböljor:

”För att effektivt möta de utmaningar som klimatförändringarna medför krävs en omfattande förbättring av utbildningen för vårdpersonal samt bättre informationsspridning till patienter, anhöriga, hemtjänstpersonal och allmänhet. Genom att införa strategiska utbildningsmoment, tillhandahålla relevant information och anpassa vårdpersonalens roller kan vi säkerställa att vården förblir säker även under extrema väderförhållanden.”

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas