”Det enda jag vill ha är en bra omvårdnad av min fru och jag kan inte utsätta henne för risken att bli smittad av covid-19”, säger Christer Sjögren, 80, om sin förtvivlade kamp för att undvika ovaccinerad hemtjänstpersonal i hemmet i Malmö
Just förtvivlad är det ord som Christer själv använder.
– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är desperat och snart kommer jag inte att orka mer. De säger att jag inte får fråga om de är vaccinerade därför att det är integritetskränkande. Men om något är integritetskränkande så är det att släppa in ovaccinerade personer till min fru. Hon är väldigt sjuk och det skulle ta död på henne om hon blev smittad.
I sitt yrkesverksamma liv jobbade Christer Sjögren som jurist och det är erfarenheter han har nytta av nu i sina kontakter med kommunen.
– Men inte ens det hjälper. Jag har hamnat i ett moment 22. Alla säger att de inte kan göra något men det vet jag att de kan, säger han.
Blev ohållbart
Bakgrunden är att Christers fru Inger blev sjuk förra året i augusti och inte längre kan gå eller stå utan hjälp. Nu har de hemtjänst på morgonen, till middag och på kvällen plus tillsyn en gång på natten.
Christer skötte först omvårdnaden själv men det blev för tungt. Han fick även hjälp av barnen och vänner men det blev ohållbart.
– När vi blev fullvaccinerade i mars sa vi att vi kan ta emot vaccinerad personal. Jag hade inte orkat annars. Men vi tar inte emot ovaccinerad personal.
Trots att Christer upprepade gånger meddelat det till kommunen fortsätter ovaccinerad personal, och vaccinerad, att komma hem till paret.
En vän fick hjälpa till
Men det hjälper inte.
– I fredags kväll kom det två personer som jag vet inte är vaccinerade och då argumenterade de när jag inte ville släppa in dem och undrade om vi inte vill ha vård. Ja, men inte av er, svarade jag. Då fick jag ta hjälp av en god vän för att klara att lägga Inger i sängen, säger Christer och fortsätter.
Kommer det ovaccinerad personal dagtid släpper han inte in dem utan sköter Inger själv. Men på kvällen måste han ha hjälp med läggningen.
– Det här är ohållbart. Jag orkar snart inte mer. Det ska inte vara så att jag ska behöva ta hjälp av vänner och mina barn bara för att jag inte vill utsätta min fru för ovaccinerad personal som kan smitta henne med en sjukdom som kan vara dödlig.
Besviken på att ingen lyssnar
Christer är inte den enda som har kämpat eller kämpar för en anhörig under pandemin och det är uppenbart att han är beredd att göra allt för att hustrun Inger ska slippa möta ovaccinerad hemtjänstpersonal.
Men han är besviken på att ingen lyssnar på honom och att ingen gör något.
– När jag har frågat personal som kommer hem till oss om de är vaccinerade har de svarat att det får jag inte fråga. Då har jag sagt att det får jag visst.
Han är kritisk till Malmö stad.
Skulle räcka med en vaccinerad
– När jag pratar med dem säger de att de inte kan göra något men det kan de visst. De kan omplacera personal, de kan sluta skicka ovaccinerad personal till oss. Jag har också sagt att det räcker med en person som är vaccinerad för då kan jag hjälpa till som den andre.
Senioren pratar med Pia Nilsson, som leder den operativa covidledningsgruppen för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad, om kritiken från Christer Sjögren.
Hon säger att de gör allt de kan när det gäller utbildning och att få alla att vaccinera sig, skyddsutrustning, testning, smittspårning, att verkligen ingen ska jobba med minsta symtom och så vidare men att de inte har laglig rätt att kräva att folk ska vaccinera sig.
Vill ha tydliga nationella riktlinjer
Varför omplacerar ni inte ovaccinerad personal?
– Vi har inte tagit ställning till det men det är en fråga som är på tapeten nu och vi arbetar aktivt i staden med hur vi ska göra och hur vi ska gå tillväga, säger Pia Nilsson och betonar att man alltid har rätt att fråga personal om de är vaccinerade men att personen man frågar inte måste svara.
Hon efterlyser också tydliga nationella riktlinjer när det gäller hur man ska hantera ovaccinerad personal.
– Det är en större fråga och det handlar det om att vi behöver ett ställningstagande. Vi välkomnar en nationell vägledning i detta.