När FN under 2018 har firat 70-årsdagen av den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter har seniororganisationer i Europa passat på att lyfta frågor om åldersdiskriminering.
Under 70 dagar, med start 1 oktober och fram till 10 december, årsdagen av antagandet av FN-deklarationen, har man försökt få upp ett utbrett, ofta omedvetet diskriminerande av äldre till debatt.
Kampanjen har gått under namnet ”De mänskliga rättigheterna minskar inte med åldern”.
– Sjuttio år efter antagandet av FN: s generalförsamling är den universella förklaringen om de mänskliga rättigheterna lika kraftfullt relevant som den var på sin första dag. Denna milstolpe är en stor påminnelse om att mänskliga rättigheter inte minskar med ålder! skriver organisationen AGE på sin hemsida.
SPF Seniorerna
Seniororganisationer runtom i Europa samarbetar inom paraplyorganisationen AGE. SPF Seniorerna representerar Sverige i AGE.
SPFs tidigare ordförande (1999-2005) Barbro Westerholm var med när Sverige genom SPF tog plats i AGE. Nu följer hon som riksdagsledamot för Liberalerna frågan om åldersdiskriminering.
Mer om kampanjen
För den som vill ta del av kampanjen kan hitta mer under hashtag #AgeingEqual
– Det är uppenbart att det finns kronologiska åldersgränser i medlemsländernas lagstiftningar som lägger hinder i vägen för årsrika människor att leva sina liv som de önskar och som försätter dem i en sämre situation än yngre, skriver Barbro Westerholm i Liberala Seniorers nyhetsbrev.
– En fråga som uppmärksammats är hur hårt dubbel diskriminering drabbar årsrika ensamstående kvinnor, migranter, personer tillhörande etniska minoriteter och människor med funktionsnedsättningar.
Öka kunskap
Ålderism leder till utbredd marginalisering, fattigdom och missbruk av äldre människor och har negativa konsekvenser för deras hälsa och välbefinnande, anser AGE.
– Ålderismen är överallt, men vi tenderar att förneka dess negativa effekter, skriver AGEs kampanjledare Estelle Huchet.
– Vi anser inte att det är så allvarligt och skadligt som andra former av diskriminering och därför misslyckas vi med att vidta åtgärder.
Med kampanjen hoppas AGE ha kastat nytt ljus över ålderism och åldersdiskriminering. Ett av huvudmålen är att öka allmänhetens medvetenhet om diskrimineringen.
70 år sedan
FN:s generalförsamling antog den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna.