SPF Seniorernas arbete mot felmedicinering av äldre kan komma att prisas. Projektet Koll på läkemedel har nominerats till utmärkelsen Guldpillret.
Det är tidningen Dagens Medicin som delar ut Guldpillret till initiativ som minskar läkemedelsskadorna och ökar patientsäkerheten.
I motiveringen står bland annat att projektet genom utbildning och fakta om olämpliga läkemedel har antalet patienter som får olämpliga läkemedel minskat från 32 procent till 16 procent.
Gulli Johansson
Koll på läkemedel fick sin start efter att SVT 2008 sänt ett program om Gulli Johansson. Reportaget beskrev hur Gulli Johansson vaknade upp ur ett demensliknande tillstånd efter att vissa läkemedel sattes ut.
Målet för projektet blev tidigt att halvera antalet äldre som fick dessa läkemedel, något som idag har infriats.
Stora skillnader
Men Koll på läkemedel ser fortsatta utmaningar:
Under 2016 har målen utvecklats till att bidra till att minska antalet läkemedel som kan orsaka fallskador. En särskild e-utbildning är framtagen som återfinns på projektets hemsida.
Snittsiffran för antalet som får olämpliga läkemedel har alltså halverats men fortfarande finns stora skillnader mellan kommunerna.
Statligt stöd
SPF Seniorerna, PRO och Apoteket har varje år tagit fram statistik över antalet äldre med olämpliga läkemedel.
Utbildningar har sedan genomförts i form av studiecirklar för pensionärsorganisationernas medlemmar.
I regionala konferenser har de som sitter i så kallade brukar- och patient-råd träffats för att kunna påverka kommuner och landsting.
En folkrörelse
Såväl alliansregeringen som nuvarande rödgröna regering har tilldelat projektet 1,6 respektive 1 miljoner kronor just för att stimulera arbetet i organisationernas föreningar.
I nomineringen står att Koll på Läkemedel har ”skapat en folkrörelse och gett de äldre verktyg för att ställa krav på en god läkemedelsbehandling”.
Besked i oktober
Guldpillret 2017 delas ut vid ett seminarium 25 oktober.
Vinnaren får ett utbildnings-stipendium på 50 000 kronor och ett hederspris.