Om man sänker åldersgränsen för det förhöjda jobbskatteavdraget så ökar arbetskraftsdeltagandet efter 65 år. Det slår Pensionsmyndigheten fast i en rapport till regeringen.
På uppdrag av regeringen har myndigheten analyserat vad som kan få seniorer att fortsätta jobba i stället för att gå i pension.
– Om denna gräns för jobbskatteavdraget flyttas från det kalenderår man fyller 66 år till det år man fyller 65 år skulle incitamentet att förlänga arbetslivet förstärkas och många fler skulle få erfarenhet av hur lönsamt det är att arbeta med den förmånligare beskattningen.
Pensionsmyndigheten pekar också på en annan åtgärd som man tror skulle få fler att jobba längre: en ändrad 65-årsgräns i social- och arbetslöshetsförsäkringarna.
Idag pensioneras sjukskrivna och arbetslösa automatiskt när de fyller 65 år.
”En ändrad pensionsålder eller riktålder ser vi som den mest rimliga förändringen om syftet är att locka och tvinga till högre arbetskraftsdeltagande i högre åldrar.” skriver Pensionsmyndigheten i sin sammanfattning.
Det var i maj som Pensionsmyndigheten fick i uppdrag av regeringen att utreda tre olika förslag – med syftet att det alltid ska löna sig att arbeta, och att fortsätta arbeta även efter 65 år:
1. att pension som grundas på arbetsinkomster efter 65 års ålder inte ska påverka garantipension och bostadstillägg
2. att garantipension räknas upp om uttaget sker efter 65 år
3. att arbetsår efter 64 år får räknas som bosättningsår för rätt till garantipension
I rapporten till regeringen kommer Pensionsmyndigheten fram till att inget av de tre förslagen bör genomföras.
– Förslagen ger en begränsad stimulans till att skjuta upp sitt pensionsuttag för de som får garantipension, säger Ann-Sofie Kraft som är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
– Dels saknar de flesta i målgruppen en reell möjlighet att få ett arbete, dels är de ekonomiska drivkrafterna otydliga, för små och inträder med uppskjuten verkan.
Nyligen föreslog Moderaterna att tidigarelägga det dubbla jobbskatteavdraget med ett år.
SPF Seniorerna har sedan länge krävt att socialförsäkringar som sjukförsäkring och sjukersättning inte ska upphöra bara för att man fyller 65 år.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se