Jobbonär är ett av nyorden 2021. Och Språktidningen och Språkrådet som väljer ut nyorden hänvisar till Senioren.
– Jobbonär är ett ord som behövs. Det kan bli en omständlig beskrivning annars av någon som vill förvärvsarbeta efter pensionen. Här räcker det med ett ord, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet, till Senioren.
Varje ord listar Språktidningen och Språkrådet de nyord som de anser gjort mest avtryck under året. Du hittar alla orden här.
Av de 36 utvalda orden har nästan hälften på något sätt med pandemin att göra. Det är allt ifrån coronabubbla till vaccinpass. En del ord har använts innan 2021 men det är i år som spridningen har ökat.
Ett av de orden som inte har med pandemin att göra är jobbonär. Ett ord som flera gånger har använts i Senioren och som också Språktidningen och Språkrådet hänvisar till.
Teleskopord
– Vi vill illustrera ordet i användning och där har ni förklarat det. Vi tycker att det är ett tidstypiskt ord. Det är också ett äkta nyord. Många ord kan vara fem-sex år gamla men har varit ganska lågfrekventa för att sedan öka i användning. Jobbonär dök upp först förra året, det är 2020 och 2021 vi sett det flest gånger, säger Ola Karlsson.
Han gillar också ordbildningseffekten att två ord slås ihop till ett och blir ett så kallat teleskopord.
Här är en av texterna i Senioren där hänvisningen kommer ifrån och så här ser det på Språktidningens sajt:
jobbonär
person som fortsätter att arbeta efter att ha nått åldern för pension
Ett sätt att skapa en mjukare övergång till pensioneringen är att kombinera lön med pension, och bli en så kallad jobbonär. Från det år du fyller 66 betalar du dessutom mindre i skatt, både på lön och pension.
Senioren 30 september 2021
Kommentar: Teleskopord bildat till jobb och pensionär.