Jan Scherman är upprörd över att SVT och Sveriges Radio inte tar med de äldsta i sina opinionsundersökningar. Nu anmäler han public service-företagen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
– Efter att tv-licensen försvann betalar alla en avgift via skattsedeln till företagen i samhällets tjänst. När de företagen gör en undersökning om hur svenska folket skulle rösta i dag är de skyldiga att se till att alla svenskar kan vara med i den undersökningen. Det gör de inte och det är fel. Punkt slut, säger Jan Scherman till Senioren.
Han var under många år vd på TV4 och har fortfarande flera olika uppdrag.
En av sakerna han brinner för är att motverka ålderism.
– Vi lever inte i ålderismens förlovade land. Vi lever i ålderismens förpestade land, säger Jan Scherman.
Senioren har tidigare skrivit om att Sveriges Radio och SVT inte tar med personer äldre än 80 respektive 84 år i sina väljarundersökningar. Det kan du läsa mer om här.
Berömmer SPF Seniorerna
Jan Scherman berömmer SPF Seniorerna för att de uppmärksammat detta med bland annat ett öppet brev från förbundsordföranden Eva Eriksson till Cilla Benkö, vd på SR, och Hanna Stjärne, vd på SVT. Det brevet kan du läsa här.
Men det är svaren från public service-företagen som får bägaren att rinna över för Jan Scherman. Det har han bland annat skrivit om i en krönika för News55.
– De duckar så tydligt för frågorna. Om man påstår något måste man kunna verifiera det man påstår. Det klarar de inte.
Fnyser åt Sveriges Radios svar
Varken Cilla Benkö eller Hanna Stjärne har själva svarat på frågorna utan valt att låta andra medarbetare göra det.
Så här svarar bland annat Klas Wolf-Watz, chef på Ekot:
”De äldre äldre är en grupp som är en särskild utmaning för alla opinionsinstitut, och även för andra som sysslar med breda enkäter. Vissa kan och vill svara, men en betydande del inte gör inte det av olika skäl. Denna grupp deltar också i lägre grad än andra i allmänna val”.
Ett svar Jan Scherman fnyser åt.
”Det är inte logiskt”
– Ska man börja skära i den kakan och titta på valdeltagande så finns det fler grupper. I en del förorter är valdeltagandet 50 procent. Ska inte de få rösta då? Det håller inte. Det är inte logiskt.
Han fortsätter:
– En kund som beställer en undersökning är i sin fulla rätt att ge direktiv när det gäller vilka målgrupper som ska omfattas. Men i det här fallet är kunden public service, det är företag i samhällets tjänst.
Enligt Myndigheten för press, radio och tv ska public service ”spegla den svenska mångfalden, vara av god kvalitet, allsidiga och relevanta. Utbudet ska som helhet präglas av folkbildningsambitioner”
”DO har inte varit på alerten”
Något som SR och SVT inte gör enligt Jan Scherman, som anmält företagen till Diskrimineringsombudsmannen.
– Vi har en myndighet som ska se till att motverka diskriminering i alla former. Ålderism är en omfattande form av diskriminering och jag tycker inte att DO varit på alerten när det gäller att agera mot ålderismen. Kanske får de ett ökat engagemang i de här frågorna nu.
För när det gäller ålderism är som sagt Jan Scherman engagerad.
– Ålderismen är en varböld i det svenska samhället. Under mellanvalsperioden är de äldre sällan intressanta i medierna om det inte är vanvård på något äldreboende. Eller som freakshow om 80-åringar till exempel spelar volleyboll, titta vad de kan! Sen när det är dags för val lovar politikerna än det ena och än det andra.
Ett av alla uppdrag Jan Scherman har är som styrelseordförande i undersökningsföretaget Novus. Därför har han tvekat att ta upp den här frågan. Men eftersom han under flera år jobbat för att motverka ålderism och när han fick se svaren från Ekot kände han att han inte kan hålla tyst.