Återvalda Barbro Westerholm ger kampen mot åldersdiskriminering högsta prioritet. Hon är en av de 6 seniorer som valdes in i riksdagen.
Barbro Westerholm (L) har än en gång fått såväl sitt partis som väljarnas förtroende att sitta i riksdagen. Med sina 85 år blir hon riksdagens i särklass äldsta ledamot, eller ”årsrikaste” som hon själv säger. Elva år i riksdagen 1988-1999 följdes av sex år som förbundsordförande i SPF, och därefter comeback i riksdagen 2006, där hon suttit sedan dess.
Vad driver dig?
– Att jag ser resultat av det jag gör, samtidigt som jag vet att det ofta tar lång tid att gå i mål med saker. Till exempel började jag kämpa för en bred lag om åldersdiskriminering, och det tog 13 år för den att komma i mål.
Vad vill du satsa på nu?
– Fortsätta att bekämpa åldersdiskrimineringen. Människor som vill och kan ska också få arbeta efter 67 år. Man ska kunna flytta till något när man har ett boende som inte längre är lämpligt, och i livets slut måste man få bestämma över vilka insatser man vill ha.
Försämring
I riksdagsvalet 2014 var 9 ledamöter 65 år eller äldre. I tidigare val har det sett ut så här:
2010: 8 ledamöter
2006: 11 ledamöter
2002: 6 ledamöter
1998: 9 ledamöter
1994: 4 ledamöter
Bekymmersam
Den svaga representationen av 65-plussare i riksdagen är djupt bekymmersam, menar Barbro Westerholm. Det är av största vikt att olika generationers perspektiv med olika historiska erfarenheter kommer in i beslutsfattandet i riksdagen.
På vilket sätt kan det ha praktisk betydelse?
– Exempelvis när jämställdhetsfrågorna kommer upp så är det viktigt att peka på vad som åstadkommits sedan förra sekelskiftet när det gäller kvinnors politiska inflytande och ekonomiska och sexuella frihet. Här visar inslag i valrörelsen att det finns nya hot mot dessa friheter.
Fördomar mot äldre
En orsak till att seniorer representeras så svagt i riksdagen är, menar Barbro Westerholm, att fördomar mot äldre fortfarande ligger så djupt ingrodda i samhällets olika sektorer.
– Jag hoppas att jag under de här kommande åren tillsammans med bland annat pensionärsorganisationerna ska kunna förändra synen på årsrika människor.
Fokus på diskriminering
Barbro Westerholm har bett om och fått beviljat att vara arbetande ersättare och inte längre ordinarie ledamot i riksdagens socialutskott.
– Mitt fokus de kommande åren är åldersdiskrimineringsfrågorna som jag vill driva både i riksdagen och genom AGE (europeiska nätverket för pensionärsorganisationer) i Europa. Det kräver att jag kan resa ut i landet men också delta i möten inom EU där de här problemen blir alltmer aktuella. Titlar är inte det viktiga för mig, och jag har bråttom att få saker och ting gjorda åt ålderismen med åldersdiskrimineringen som konsekvens.
Här är övriga fem 65+ i riksdagen
Roland Utbult, KD, 67 år
Gör sin tredje mandatperiod. Är särskilt engagerad i den äldre generationens ekonomiska förutsättningar, men också i kultur- och fiskerifrågor. Utbildad lärare i historia och musik. Har arbetat i nio år med hemlöshetsfrågor i Göteborgs Räddningsmission.
Katarina Brännström, M, 68 år
Invald i riksdagen 2006. Byter från social- till socialförsäkringsutskottet och blir ledamot i Pensionsgruppen. Tänker fokusera på digitaliseringens utmaningar, möjligheter att arbeta efter 65 och orättvisa villkor för äldre i sjukvården. Har arbetat inom bank och försäkring.
Ann-Britt Åsebol, M, 71 år
Invald 2010. Tar nu 2018 plats i kulturutskottet. Vill driva seniorfrågor kring pensioner, arbetsmarknad, boende, sjukvård och våld mot äldre. Har varit landstingsråd i Dalarna. Mellanstadielärare, rektor och vd för en egen friskola.
Roger Richtoff, SD, 70 år
Gör sin andra mandatperiod. Har suttit i försvarsutskottet och vill fortsätta att prioritera totalförsvarsfrågor, och långsiktig planering av totalförsvaret. Yrkesbakgrund: yrkesofficer under cirka 37 år.
Anne Oskarsson, SD, 72 år, ny
Debuterar som riksdagsledamot. Född och bosatt på Öland. Fullmäktige- och kommunstyrelseledamot de senaste fyra åren. Har en civilingenjörsexamen i kemi. Två hjärtefrågor: äldrevården och landsbygdens villkor.
Text: Jan Arleij