Bengt Frithiofsson är känd från sina tv-program från vingårdar runt om i världen och som vintipsare i TV4:s Nyhetsmorgon. Nu börjar han medverka som vinskribent i Veteranen.
Bengt Frithiofsson fyller 74 i augusti men har ingen tanke på att sluta jobba. Han är född i Landskrona och började arbeta vid varvet som svetsare. Men han ville bredda sitt perspektiv och gick till sjöss med handelsflottan. Turerna gick bland annat till Norrlandshamnarna, England och amerikanska östkusten.
– Jag började skriva om mina iakttagelser om livet till sjöss för Sjömannen. Sen hamnade jag i resebranschen och i New York började jag umgås med en del svenska journalister, berättar Bengt Frithiofsson.
Svenska Dagbladets chefredaktör Gustaf ”Buster” von Platen bad Bengt hjälpa till med att utveckla tidningens weekendbilaga och där blev han kvar i 22 år.
– Jag skrev bland annat restaurangkritik. Om man ska kritisera andras arbete krävs det att man har på fötterna. Varje restaurang fick minst två besök och jag var ute i köken och pratade med kocken om jag inte var nöjd.
Vingården
Efter åren på SvD började han göra tv-reportage, först för SVT i Malmö och sedan för TV4:s Nyhetsmorgon.
– Jag har varit runt på världens berömda vingårdar. Det blev 70 program i serien Vingården och den har sänts 900 gånger i repris, i olika kanaler , säger Bengt stolt.
Boken Välkommen i vingården (Prisma 2008) handlar om resorna och vinpersonligheterna på vingårdarna. Han har också skrivit boken Vägarnas bästa mat som bedömer maten på vägkrogarna runt om i Sverige.
– Den blev föregångare till dagens White Guide.
Eget vin
Efter en tid ville Bengt Frithiofsson lära sig hur man gör vin i nya och gamla vinvärlden. Han skapade viner tillsammans med vinmakare och via distributören Arvid Nordqvist hamnade vinerna på Systembolaget med hans namn på etiketterna. Han samarbetade också med Arvid Nordqvist om olivoljor och i affärerna kunde man köpa till exempel Bengt Frithiofssons citronolivolja.
– Jag lärde mig mycket som entreprenör, men längtade tillbaka till skrivandet. Jag slutade helt med vinmakeriet och oljan och återgick till mitt yrke som i grunden är journalist. Nu är jag åter som svenska folkets vinrådgivare!
En verksamhet har Bengt kvar. Han och industridesignern Bengt Ek från Båstad har skapat en serie med munblåsta glas. ”Bubblan” har två kupor på varandra. När man snurrar igång vinet rör det sig snabbare i den nedre, mindre kupan och sätter fart på vinet i den övre.
– Bubblan är som ett vinets förstoringsglas!
Mer i kommande nummer
Bengt Frithiofssons spalt återkommer i nästa nummer. Då handlar det om sommarens bästa grill- och boxviner. Längre fram kommer han ibland också att skriva om andra ädla kulturdrycker som öl, snaps och whisky.
Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se