Anders Tegnell ångrar en sak under pandemin. Att besökare under en tid inte tilläts på äldreboenden. Det säger han i en intervju med Aftonbladet i samband med att han släpper en bok om de åren.
När coronapandemin bröt ut på allvar i mars 2020 gick Anders Tegnell från att vara en relativt anonym statsepidemiolog för den breda allmänheten till att vara på allas läppar.
De dagliga pressträffarna blev som en lägereld där många runt om i landet samlades kl 14.00 framför teven eller någon annan skärm för att få reda på det senaste om pandemin.
Nu har Anders Tegnell skrivit boken ”Tankar under en pandemi” där han ger sin syn på den tiden.
I samband med boksläppet har han gett flera intervjuer i olika medier. Bland annat i Aftonbladet där han på frågan om det är något han kan ångra svarar:
– Ett tag fick man inte ha besökare på äldreboenden och det kan jag ångra. Den frågan drev inte vi så mycket, det var mer verksamheterna själva som sa att det var viktigt att inte ha besökare där. Men det tror jag verkligen orsakade onödigt lidande, både för de som var där och för anhöriga som inte kunde komma dit. Det är ganska lite som talar för att det egentligen hade varit någon risk med det.
”Det är kanske värt en liten risk”
Anders Tegnell fortsätter till Aftonbladet:
– Sedan kan jag också tycka att de äldre kanske kunde ha fått en egen röst. Är man gammal och sjuk kanske det är värt en liten risk för att få träffa sina barnbarn.
Att äldre personer drabbades värst av covid-19 stod klart tidigt. Inte minst visade det sig i Italien där viruset först spred sig i stor omfattning.
På Folkhälsomyndigheten antog man att de äldre smittades mer där eftersom många fortfarande bodde hemma och med flera andra generationer.
Ska finnas beredskap
– Fast i Sverige blev det precis tvärtom. Det var de som bodde på äldreboenden som var allra mest utsatta. När vi såg det och förstod hur svårt det skulle vara att stoppa smittspridningen där … Det var verkligen oroande på många olika sätt, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.
Beslutet att inte stänga ner samhället mer fick kritik av många som menade att smittan på det sättet tog sig in på äldreboenden.
Men det håller Anders Tegnell inte med om. Han menar istället att det inom äldreomsorgen ska finnas beredskap för att man ska kunna undvika smittspridning. En del äldreboenden råkade mer illa ut än andra, som klarade sig betydligt bättre, och det menar Anders Tegnell visar att det går att öka säkerheten med bättre rutiner.
Äldrevården försvann i valrörelsen
Pandemin visade med all tydlighet att äldreomsorgen inte var rustad för att möta det som hände och då var alla partier eniga om vikten av att stärka äldreomsorgen.
– Men i valrörelsen nämndes äldrevården inte alls. Det gjorde mig besviken och förvånad, att vi kunde glömma något så viktigt så fort, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.
Han fick både beröm och kritik under pandemin. Många menade att Sverige skulle ha stängt ner mer i början av pandemin medan andra tyckte att Sveriges väg med ett mer öppet samhälle baserat på många frivilliga åtgärder var rätt väg att gå.
Fick personskydd efter hot
Efteråt har det visat sig att Sverige hade en av de lägsta överdödligheterna under de här åren samtidigt som fler ändå dog av covid-19 än i många andra länder.
Under pandemin fick Anders Tegnell utstå hat och hot och kallades för ”mördare” och anklagades för att spela ”rysk roulette med människors liv”.
Det gick så långt att polisen bedömde att han behövde personskydd.
– Det som var vändpunkten var när hoten också började gå ut över min familj, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.