Av drygt tusen granskade verksamheter inom äldreomsorgen hade var tionde allvarliga brister kopplade till covid-19. Och det är inom äldreomsorgen som problemen är störst.
Det framkom när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo presenterade resultatet av en stor tillsyn på onsdagens (27/5) pressträff med Folkhälsomyndigheten.
I mitten på april inledde Ivo en granskning av 1 045 verksamheter inom äldreomsorgen, med anledning av den stora smittspridningen av det nya coronaviruset.
– Det rör sig om brister, både sådana som vi tidigare har påtalat men också brister som har uppstått under den pågående pandemin, sa Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström på presskonferensen.
– Äldreomsorgen sticker ut. Där finns överlägset flest riskindikationer kopplat till covid sett över hela vård- och omsorgssektorn. Den risktyp som är störst är vårdhygien och så har det varit tidigare också.
Beordras arbeta
Sofia Wallström berättade också att 54 procent av alla riskindikationer inom äldreomsorgen är allvarliga.
Bland annat har Ivo funnit svårigheter att skilja smittade patienter från icke-smittade. Personal som konstaterats smittad med covid-19 har ombetts eller beordrats att arbeta.
Sofia Wallström konstaterar att om alla verksamheter hade arbetat som de bästa och mest effektiva hade liv kunnat räddas.
Ny granskning
Ivo ska nu göra en fördjupad granskning av de hundra verksamheterna som uppvisar allvarliga brister.
Många incidenter
Sedan mitten på mars har Ivo fått ungefär 3 000 indikationer på risk för både omsorg och hälso- och sjukvård, men inte bara kopplat till covid-19.
Flest indikationer kommer från Stockholmsområdet.
Andelen allvarliga riskindikationer har ökat från 23 procent i mitten på april till över 40 procent.
Cirka 37 procent av riskindikationerna hade koppling till covid-19, fler inom omsorgen än hälso- och sjukvården.
Källa: Ivo