Årets influensaepidemi nådde sin topp förra veckan, rapporterar Smittskyddsinstitutet. Bland de insjuknade finns många äldre som har struntat i att vaccinera sig på grund av rädsla för biverkningar. Ett tusental personer riskerar att dö av komplikationer efter influensa.
Smittskyddsinstitutet har fått många rapporter om att många personer i olika riskgrupper har struntat i att vaccinera sig mot influensan i år. Orsaken tros vara de uppmärksammade fallen av narkolepsi bland barn efter förra årets vaccination mot svininfluensa.
– Det verkar som mindre än hälften i riksgrupperna, dit bland annat 65+ hör, har vaccinerat sig för säsongsinfluensan i år, säger Annika Linde, statsepidemilog på Smittskyddsinstitutet.
Före pandemin 2009 vaccinerade sig 64 procent och inför fjolårets influensautbrott 56 procent. I år har det alltså sjunkit till under 50 procent vaccinerade.
– Det är allvarligt eftersom det finns en stor överdödlighet i influensa bland äldre och sjuka. Man brukar räkna med att 1 000 till 2 000 dör av komplikationer efter influensa varje år. 1994 hade vi den största överdödligheten, 4 000 avled då, berättar Annika Linde.
Influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker, trots att många inte tänker på det. Ofta inser man inte att en sjuk människa har influensa. Det beror på att det är komplikationer till influensa och inte influensainfektionen i sig som de flesta dör av.
– Det kan vara äldre människor som visar symtom på trötthet eller illamående och som inte har typiska influensasymtom. Men så uppträder lunginflammation eller kanske hjärtsvikt.
Det vanligaste är att man dör av bakteriell lunginflammation men hjärtinfarkt eller ett svagt hjärta som inte orkar med sjukdomen är också vanligt. Om man har någon annan svår sjukdom ökar också risken och ju äldre man blir desto större är risken att dö i influensa. Därför rekommenderar Socialstyrelsen att personer som tillhör någon av riskgrupperna vaccinerar sig mot säsongsinfluensa varje år.
Annika Linde tycker att det borde vara en rutin att de som tillhör riskgrupperna vaccinerar sig varje år. Här har sjukvården en stor uppgift, anser hon.
– Jag brukar ta Holland som ett bra exempel. Där ser husläkarna i journalerna vilka som tillhör riksgruppen och skickar kallelse direkt till de berörda.
Annika Linde understryker att man inte ska vara rädd för biverkningar av influensavaccin.
– Det delas ut i miljontals doser varje år och väldigt sällan uppstår några problem.
Men för dem som låtit bli att vaccinera sig för årets influensa är det för sent.
– Det kan vara obehagligt att ta vaccin mitt i en brinnande epidemi. Skyddet visar sig först efter en vecka till fjorton dagar. Ta istället antivirusmedel som Tamiflu, råder hon.
Text: Gunilla Lindahl
Gunilla.lindahl@veteranen.se
Foto: Colourbox
Riksgrupper
De som rekommenderas att vaccinera sig är: Alla personer över 65 år. Personer oavsett ålder med kronisk hjärt- eller lungsjukdom, svårbehandlad diabetes, nedsatt infektionsförsvar, kronisk lever- eller njursvikt, extrem fetma.
Vad är influensa?
En sjukdom som orsakas av att influensavirus infekterat luftvägarna. En typisk influensa börjar tidigt. Man fryser och känner sig febrig och riktigt dålig efter att ha varit pigg strax innan. Det värker i alla muskler och gör ont när man rör på ögonen. Man får torr hosta som för att det kan verka bakom bröstbenet. Men alla blir inte lika sjuka, en del får bara snuva och andra får inga symtom alls.
En influensainfektion varar mellan ca tre dagar och en vecka. Man bör ge akt på om febern först går ner och sen upp igen – då kan man ha fått en bakterieinfektion i slemhinnorna och behöva antibiotika.
Källa Smittskyddsinstitutet http://smi.se