Ideellt drivna äldreboenden håller bättre kvalitet än både kommunala och privata. Det hävdar i alla fall branschens företrädare och hänvisar till ny forskning.
Det är forskare vid Göteborgs universitet som jämfört kvaliteten vid landets äldreboenden utifrån olika driftsformer.
I studien, som omfattar perioden 2012–2019, har idéburna äldreboenden sammantaget bäst kvalitetsresultat: högst personaltäthet, högst andel omsorgspersonal med adekvat utbildning och boende som rapporterar högst nöjdhet.
– Vi tror att välfärden mår bra av alternativ vid sidan av den kommunala verksamheten, kommenterar Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare Famna, och Karin Liljeblad, senior branschexpert Fremia i en debattartikel på Altinget.
– Den idéburna sektorn bidrar bevisligen till verklig valfrihet och mångfald, menar de.
Många idéburna verksamheter engagerar också volontärer vid sidan om det professionella arbetet.
– Det skiljer dem från såväl offentliga som privata, kommersiella aktörer. När människor ger av sin tid, skapas mervärden i form av engagemang och tillit. Om det uppstår ett överskott återinvesteras det i verksamheten, skriver Ulrika Stuart Hamilton och Karin Liljeblad.
Liten andel
Men den idéburna sektorn har ändå svårt att hävda sig. Bara tre procent av välfärden drivs i dag av idéburna aktörer.
Kommunerna själva står för ungefär 77 procent av all välfärdsverksamhet och de kommersiella vård- och omsorgsföretagen för ungefär tjugo procent.
Nya lagar
Men det finns nya möjligheter för kommuner och regioner att agera, framhåller debattörerna.
– Sedan årsskiftet finns lagar på plats som ger kommuner och regioner möjlighet att reservera rätten att delta i upphandlingar och valfrihetssystem till idéburna organisationer i välfärden.
– Nu förväntar vi oss verkstad i kommuner och regioner, så att andelen idéburen välfärd ökar ordentligt i Sverige. De idéburna organisationerna står redo.