Ingmar Skoog tar risken att sia om framtiden trots att alla spådomar om vad som skall hända med pandemin verkar slå fel. Han ser optimistiskt på vad som skall hända under våren och pekar på att vaccineringarna kommit igång, att många har antikroppar efter genomgången infektion och att viruset verkar vara säsongsbundet. Dock måste vi fortsätta att följa rekommendationerna och vara medvetna om att coronaviruset har överraskat förut.
Just nu är det ju stor oro över vad som kommer att hända inför våren. Kommer det att bli en svår tredje våg? Kommer mutationerna att göra viruset smittsammare och farligare? Plötsligt börjar restriktionerna och tonläget bli hårdare från våra politiker (jag säger våra politiker eftersom de sagt våra äldre så länge). Nya lagar införs.
Hittills har ju alla haft fel, alltså kan det vara dags att fundera över framtiden.
Hittills har ju alla experter haft fel när det gäller att förutse vad skall hända under pandemin, även om äldreforskare tidigt förutsade katastrofen inom äldrevården. Men det har jag ju tjatat om tidigare. Alltså kan det vara dags att ta risken att fundera över framtiden. Jag tycker faktiskt att man kan se med viss optimism inför våren av flera skäl.
För det första är ju vaccineringen igång
För det första är ju vaccineringen igång (även om det går långsamt). Om det stämmer att boende på äldreboendena till stor del blivit vaccinerade (i alla fall första dosen), och man i alla fall kommit igång hyfsat med hemtjänsten, borde dödstalen snart gå ner rejält. När sedan 65-plussarna blivit vaccinerade borde vi se en stor minskning av inlagda på sjukhus. Enligt statistiken från Socialstyrelsen var 55% av alla som vårdats under andra vågen över 70 år och 17% under hela pandemin har varit 60-69 år. När alla 65-plussare fått sitt vaccin borde alltså trycket på sjukvården minska betydligt. Kanske redan efter första dosen, eftersom den verkar ge lindrigare sjukdom om man blir smittad. Uppgifterna i Senioren att två tredjedelar av alla som fått vaccin i Stockholm är under 70 år är därför dåliga nyheter (inte minst för alla som är på väg att gå i konkurs på grund av nedstängningarna), eftersom vaccineringen av de yngre grupperna får väldigt liten samhällseffekt.
För det andra har många redan haft covid-19
För det andra påverkas förstås smittspridningen av hur många som har antikroppar för att de haft covid-19, även om vi är långt ifrån flockimmunitet. Enligt uppgifter på SVTs hemsida räknar man med att cirka 20% i Stockholm har antikroppar. Detta baseras på studier av blodgivare och gravida. Troligen är detta grupper som följer restriktionerna och är mer måna om sin hälsa än befolkningen i stort. Siffrorna kan därför vara högre.
För det tredje verkar coronaviruset vara säsongsbundet
För det tredje verkar det som att coronaviruset är säsongsbundet. I så fall borde smittan börja gå ner i mars och april just på grund av detta.
Det finns alltså flera skäl att vara optimistisk. Dock bör man hålla ut några veckor till med att hålla avstånd, undvika folksamlingar och täta kontakter med andra, tvätta händer och stanna hemma vid minsta symtom. Sedan har ju det här viruset lurat experterna många gånger. Det kan ju komma en mutation som är så omvälvande att vaccinerna inte hjälper, att genomgången infektion med antikroppar inte skyddar och att säsongseffekten försvinner. Det är inte särskilt troligt, kanske till och med nästan osannolikt, men det är ju mycket som varit så under pandemin men ändå inträffat. Om några veckor bör vi kunna se hur det går.
Epidemiologiska noteringar
Återigen har en virusexpert gått ut och sagt att ålder är den största riskfaktorn för död i covid-19, trots att den stora riskfaktorn är att ha äldrevård eftersom det är de allra sköraste seniorerna som har äldrevård, och att det inte går att undvika att ha nära kontakt med många människor när man behöver hjälp med sina dagliga behov. Sysslar man med epidemiologi (vilket jag gör) vet man att varje gång man hittar ett samband med något måste man fundera på om det finns andra saker som driver sambandet. När det gäller sambandet mellan ålder och dödsfall i covid-19 beror det framförallt på det starka sambandet mellan ålder och att ha behov av äldrevård. Om man kontrollerar för äldrevård blir ålderssambandet betydligt mindre, även om ålder fortfarande är en faktor. Detta är en anledning till att Folkhälsomyndigheten inte längre pratar om speciella restriktioner för vanliga 70-plussare.