Högre pensioner förblir valfråga
Foto Colourbox
Nyheter | Fortsättning

Högre pensioner förblir valfråga

Pensionerna höjs före valet. Men bara för de sämst ställda. Frågan om hur det blir för övriga pensionärer kommer fortsätta att ta plats i valrörelsen.

Jan Arleij
Publicerad 2022-06-23

173 ja, 174 nej. Med ett mandats övervikt vann regeringens förslag om pensionerna när riksdagen 22 juni släppte igenom regeringens justerade vårändringsbudget.

Det innebär att det blir en höjning av garantipensionen med 1 000 kronor per månad före skatt (som mest 800 kronor efter skatt) från och med augusti. En ensamstående pensionär (som bott minst 40 år i Sverige) får därmed under 2022 en ny grundnivå på 9 779 kronor.

Den höjda grundnivån innebär också att cirka 300 000 fler pensionärer får rätt till en viss del garantipension.

Bostadstillägget

Dessutom höjs det så kallade konsumtionsstödet i bostadstillägget med hundra kronor för ensamstående pensionärer och med 50 kronor för gifta. Alla med bostadstillägg får del av höjningen.

Enligt socialdepartementet kommer totalt cirka 980 000 pensionärer få i genomsnitt 615 kronor mer i disponibel inkomst. Som mest handlar det om 900 kronor.

– Det här blev pensionärernas dag, sa en nöjd finansminister Mikael Damberg (S) efter omröstningen. Det förslag som ger mest till de mest utsatta pensionärerna vann.

Förslagen kostar staten cirka 3,9 miljarder i år och 10,5 miljarder nästa år.

Får ingenting

De flesta pensionärerna får dock ingen förstärkning alls, påpekade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Det är viktigt att den som har jobbat ett helt liv men inte har den lägsta pensionen men fortfarande har en låg pension också får en förstärkning. Synd att Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade emot det.

Bättre för alla

Mikael Damberg säger till Sveriges Radio att han ”också vill utveckla pensionerna generellt”.

– Dagens omröstning handlar om vad som ska hända med pensionerna i år. I valrörelsen kommer vi att tala mer om hur vi förbättrar pensionerna för alla som har jobbat och slitit ett helt yrkesliv med lite bättre pensioner.

Arbetslinjen

Elisabeth Svantesson framhåller att man i Pensionsgruppen inte har kunnat kompromissa just med det faktum att många som arbetat ett helt arbetsliv och har låg pension nu inte får en höjd pension.

Elisabeth Svantesson.

– Arbetslinjen är så central för oss och för alla våra fyra partier (M, KD, L och SD; reds anm.). Vi kommer aldrig att överge alla de som slitit ett helt arbetsliv. De måste också få en förstärkning. Det är rätt och det är rättvist.

Blir valfråga

Mikael Damberg hänvisar till att regeringen tidigare under mandatperioden har infört ett inkomstpensionstillägg till just dem som har arbetat ett helt yrkesliv men ändå har låga pensioner.

– Jag hoppas nu att vi kan bli överens om att betala in mer till pensionssystemet så att alla kan få en högre pension, säger Mikael Damberg som också vill införa en gasfunktion som skulle ge mer i pension i tider när överskottet i pensionssystemet är tillräckligt stort.

Mikael Damberg.

Pensionssystemet levererar inte, menar finansministern.

– Frågan om pensionerna blir en valfråga. Partierna behöver redovisa vad man vill göra för pensionärer som jobbat och slitit ett helt yrkesliv.

Släpper inte

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ger en likadan prognos till SVT Aktuellt.

Han påpekar att det förlorande M+KD+L+SD-förslaget innehåller satsningar på ytterligare fem miljarder till högre pensioner.

Jimmie Åkesson.

– Vi får fortsätta att kämpa för att det blir verklighet. Det här kommer att bli en valfråga, det är jag övertygad om.

Sänkta skatter

En skattesänkning för pensionärer som arbetar finns också med i regeringens budget.

Riksdagen beslutade dessutom nyligen om skattesänkningar för alla pensionärer.

”Stora utmaningar för pensionssystemet”

– Vi välkomnar att riksdagen har beslutat om en förstärkning av garantipensionen, vilket medför att omkring var tredje pensionär får en högre inkomst. Det gläder oss att samtalen och diskussionerna har resulterat i ett bättre förslag för Sveriges pensionärer.

Det säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, i en kommentar.

– Men det finns fortfarande stora utmaningar för pensionssystemet. Vi går allt längre bort från ett inkomstrelaterat pensionssystem mot ett grundtrygghetssystem där alla får ungefär samma pension oavsett hur lite eller hur mycket man avsatt till sin pension. Vi hade önskat att se en bredare förstärkning av pensionen som når alla seniorer.

Eva Eriksson.

Eva Eriksson efterlyser också långsiktighet och trygga pensioner.

– Politiken måste i samverkan ta ansvar för den allmänna pensionens brister och reparera systemet, i stället för att som nu lappa-och-laga i olika delar av systemet.

Vi vill också se en ”ärlighet” från politikernas sida, säger Eva Eriksson.

– Om politiken vill ha ett grundtrygghetssystem ska de tydligt berätta det för väljarna och om politiken är nöjd med en allmän pension som motsvarar halva slutlönen både idag och i framtiden får de berätta det med.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-06-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas