En mycket enkel platta som anhöriga kan styra på distans ska göra det lätt för ovana äldre att ringa videosamtal till sina närmaste.
– Vi har dragit det där med enkelheten väldigt långt, säger Magnus Rehle, vd på Loopeli som ligger bakom tjänsten.
Alla extra funktioner som kan krångla till det har skalats bort från plattan. Kvar finns ett fåtal basfunktioner: Ringa videosamtal, ta emot digitala ”vykort” – alltså bilder med korta hälsningar, och lyssna på radio och ljudbok.
Ska funka direkt
Loopeli förinstallerar sin tjänst på plattan, som i grunden är en vanlig surfplatta. Plattan är också förberedd med ett sim-kort med 4G, vilket gör att den inte behöver något bredband för att kunna användas, den fungerar överallt.
– Du ska kunna packa upp paddan och slå på den, så funkar den.
Uppstod ur ett behov
Idén kom av att upphovsmannen Thomas Sidéns pappa hade hörapparat och dålig motorik. Det var svårt att ringa på en vanlig telefon, för då blev det rundgång i hörapparaten. Och tog han ur den så hörde han helt enkelt ingenting. Men det där med videosamtal var för svårt. Loopeli vill vara lösningen på det, med stora tydliga ikoner som ska vara lätta att både förstå sig på och att trycka på.
Ger anhöriga möjlighet att hjälpa
Målgruppen är framför allt äldre över 80 som är ovana vid teknik eller tycker tekniken är jobbig. Eller äldre som är ovana vid teknik och deras anhöriga, får man säga. För som anhörig spelar du en viktig roll i hanteringen av Loopeli.
En grundtanke med plattan är att den kopplas ihop med en anhörigs telefon. Det är sedan den anhörige som hjälper till att styra plattan på distans, bjuder in eller tar bort kontakter, laddar ner ljudböcker enligt den ovane användarens användarens önskemål och så vidare – allt för att underlätta ytterligare.
– I mitt fall bor min mamma i Skåne och jag i Stockholm. Då är det svårt att vara där och hjälpa henne, säger Magnus Rehle.
Kopplas plattan inte ihop med en anhörigs mobiltelefon tappar man lite finessen med den, menar han.
Lånats ut på boenden
Tjänsten är ännu inte ute på marknaden, planerad start är 1 juni men förhandsintresset har varit stort och den används redan. I skrivande stund har omkring hundra plattor lånats ut till äldreboenden och andra testpiloter. Att kunna ringa videosamtal på ett enkelt sätt är väldigt uppskattat i tider av besöksförbud.
Dessvärre gör även pandemin det svårare att köpa upp så många plattor som behövs för att kunna lansera tjänsten brett. Det är dock inte aktuellt att enbart sälja Loopeli som en app, även om det är teoretiskt möjligt att ladda ner Loopelis tjänst på vilken platta som hest. Loopeli vill försäkra sig om att kameran och batteritiden är tillräckligt bra på de plattor som har tjänsten.
Supersuperenkelt
I framtiden kan det däremot bli tal om fler typer av tjänster.
– Vi tittar på alla möjligheter. Men utgångspunkten har varit att vi tar fram en supersuperenkel tjänst, där man egentligen inte ska få andra distraktionsmoment.
Fakta Loopeli
Loopeli samarbetar med mobiloperatören Telenor och hittills har man använt en Samsung-platta. Eventuellt kommer man även att erbjuda en lite billigare platta som alternativ.
Hur priset kommer att se ut är ännu inte klart. I skrivande stund diskuterar man om plattan ska bakas in i månadskostnaden för tjänsten, eller om man ska betala den separat.
Den som vill kunna ringa videosamtal till någon som använder Loopeli måste först få en inbjudan och läggas till i kontaktlistan. Personen ringer sedan via en särskild app som laddas ner i mobiltelefonen. Totalt har Loopelis kontaktlista plats för sex personer. Att det krävs en inbjudan gör att inga säljare eller oönskade personer kan ringa via plattan.
I teorin kommer den som köpt en Loopeli-platta att kunna ”låsa upp” plattan och använda den som vanligt om man inte längre vill ha Loopeli-appen. Men det kräver att man själv är teknisk. I nuläget finns inga planer på att erbjuda upplåsning.