"Dålig pension gör att man inte kan utnyttja välfärdssystemet. Det måste ni någon gång ta itu med", sade Eva Eriksson.
Det sa en kritisk förbundsordförande för SPF Seniorerna när seminariet ”Trygga pensioner i dag och i morgon” intog Äldreforums scen på onsdagen (4/7).
– Tandvård och vaccinationer är två exempel – man avstår! Ni måste få in sociala hänsyn i pensionssystemet.
Alla fyra
Samtliga fyra pensionärsorganisationer var företrädda av sina ordförande – alla kvinnor – medan det politiska etablissemanget representerades av äldreminister Lena Hallengren (S) och Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Moderatorn Sverker Olofssons brännande frågor, levererade i snabbt tempo och i stil som känns igen från konsumentprogrammet Plus, kom att driva politikerna samman i ett gemensamt försvar för det rådande pensionssystemet.
Två läger
Det blev mer en debatt mellan politikerna å ena sidan och pensionärsorganisationerna å den andra.
Visserligen betonade Lena Hallengren att regeringen är på väg att sluta skatteklyftan mellan lön och pension, att man föreslagit höjning av pensioner med 600 kronor mer och att man har höjt bostadstillägget för pensionärer.
Risker
Jakob Forssmed å sin sida hävdade att KD har de mest långtgående förslagen för att stärka de sämst ställda pensionärernas ekonomi.
– Vi vill gärna ha hjälp att trycka på här. Man blir mer isolerad med dålig ekonomi, det fick jag känna på när SPF Seniorerna genomförde sitt projekt med att låta oss politiker leva som en pensionär.
– Med svag ekonomi följer ofta mer av ensamhet och isolering, och hälsan riskerar att ta stryk.
Han kritiserade också regeringen hårt för att ha återinfört löneskatt på äldre arbetskraft, medan Lena Hallengren varnade för stora skattesänkningar som hon hävdar kommer med ett regeringsskifte.
Eniga
Men båda stod enade i att de förändringar av grundskyddet som den parlamentariska pensionsgruppen enats om är positivt och nödvändigt.
Likaså hade ingen av dem några förslag på hur man kan ändra på det faktum att lönerna utvecklas betydligt bättre än inkomstpensionerna.
Finansiering
SPF Seniorernas ordförande var kritisk:
– Ni partier som står bakom pensionssystemet ändrar och lappar och lagar i systemet, istället för att se över det ordentligt.
– Men vad är man rädd för? Vi vill inte rasera någonting. Vad vi kräver är att systemet ska finansieras ordentligt och sociala hänsyn finns med.
Panelen
Lena Hallengren, äldreminister, (S)
Jakob Forssmed, förste vice partiordförande, (KD)
Christina Tallberg, ordförande, PRO
Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna
Berit Bölander, förbundsordförande, SKPF Pensionärerna
Monica Blomberg, förbundsordförande, RPG, Riksförbundet
Panelen
Lena Hallengren, äldreminister, (S)
Jakob Forssmed, förste vice partiordförande, (KD)
Christina Tallberg, ordförande, PRO
Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna
Berit Bölander, förbundsordförande, SKPF Pensionärerna
Monica Blomberg, förbundsordförande, RPG, Riksförbundet
Sverker Olofsson hakade på kritiken om det underfinansierade pensionssystemet, och ville veta vad äldreministern tyckte.
– Jag har inget emot om pensionsgruppen ställer sig frågan om att betala in mer till systemet, svarade Lena Hallengren.
Men ett tydligt besked om att driva på för att höja avgiften, vilket pensionärsledarna krävde, kom varken från Hallengren eller Forssmed.
Sex krav till partierna
Inför seminariet presenterade de fyra stora pensionärsorganisationerna – med 800 000 medlemmar i ryggen – en gemensam lista med sex krav till Sveriges politiker:
- Pensionssystemet måste ses över i sin helhet
- Lika skatt på pensionsinkomster och löneinkomster
- Bostadstillägget behöver höjas
- Det ska löna sig att ha arbetat
- Den allmänna pensionsavgiften bör höjas
- Mer insyn i och debatt kring pensionsfrågorna
Motiveringen till kraven är att pensionssystemet och skattesystemet måste ge ekonomisk trygghet, vara rättvist och bidra till minskade ekonomiska klyftor, skriver de fyra organisationerna.