Det var när SPF:s förbundsstyrelse höll sammanträde i måndags som man beslutade att göra en markering.
I ett uttalande till medierna som går ut under dagen kritiserar man den svenska lagstiftningen som bygger på föråldrade tankar och som inte har hängt med det nya som sker i samhället.
Systemet diskriminerar
SPFs styrelse exemplifierar med socialförsäkringarna.
– Socialförsäkringen har inte följt med i utvecklingen, den tar inte hänsyn till att äldre blir friskare, att de arbetar längre och att de är värdeskapande precis som yngre. Systemet är åldersdiskriminerande, skriver man i ett pressmeddelande.
SPF räknar också upp en rad exempel:
- Lag om stöd och service till funktionshindrade (LSS) och Lag om assistentersättning till vissa funktionshindrade (LASS). Dessa lagar hjälper personer med handikapp att fortsätta arbeta. De har en åldersgräns på 65 år. Därefter inget samhällsstöd även om man arbetar.
- Handikappersättning. Kan inte fås om handikappet uppstår efter 65 år.
- Bilstöd. Vid funktionsnedsättning kan man få bilstöd. Detta upphör då man fyller 65 år.
- Sjukpenning. Den som arbetar och är 65 år eller äldre kan ha rätt till sjukpenning, men rätten försvinner efter 180 dagar
Långsiktigt program
Utspelet kan ses som ett initiativ i arbetet mot ålderismen i samhället, alltså när negativa och fördomsfulla föreställningar florerar om människor enbart på grund av deras ålder.
SPF-kongressen i somras gav SPFs styrelse i uppdrag att fortsätta arbetet med att få i gång ett långsiktigt program för att identifiera och utmana ålderismen.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se