Här möts seniorer och nyanlända
Ursula Sundström och glada lilla Maja med mamma Victoria. Foto: Ulrika Palmcrantz
Nyheter | integration

Här möts seniorer och nyanlända

Tre generationer möts är ett nytt projekt för att få svenska seniorer och nyanlända med små barn att träffas. Språkträning och trevlig samvaro i ett – plus nya vänner.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-09-05

– Vi har ingen mormor eller morfar här i Sverige och det känns lite tråkigt, säger Samia Hassen som kommit hit med sina två söner, Baraa och Ayoub.
De är fyra och fem år gamla och går i förskolan. Samia kom hit från Eritrea för tretton år sedan och både hon och barnen kan bra svenska. Men de vill gärna lära känna nya människor, allra helst seniorer.

På bordet har det dukats fram pyssel. Baraa sätter sig genast och börjar färglägga med tuschpennorna som står i en burk. Han jobbar metodiskt och koncentrerat medan lillebror Ayoub har lite mer spring i benen och tar en runda i rummet

Siv och Gunnar Blomberg sitter vid bordet och börjar småprata med Baraa.
– Brukar du måla mycket på förskolan också? undrar Gunnar.
Baraa nickar och tittar lite blygt men nyfiket på Gunnar. Runt bordet kommer fler och fler och slår sig ner. Victoria Chabanova från Ukraina sätter ner sin lilla spratteltjej Maja i en barnstol. Maja ler stort och glatt mot alla hon får syn på.

Siv tittar på när Baraa färglägger.

Ursula Sundström sätter sig bredvid och gullar med Maja. Hon vet hur det är att vara ny i Sverige även om det var länge sedan för hennes del. 1971 kom hon hit från Schweiz för kärlekens skull.
– Vi hade bott i Tanzania några år och sen kom vi till Kiruna. Jag kände mig ganska ensam där i början men det blev bättre med tiden när barnen började skolan och man fick kontakt med andra. Det är väldigt viktigt med kontakter. Det är det som avgör om man trivs eller inte.

Pilotprojekt

Tre SPF-föreningar i Stockholm ingår (Farsta, Skarpnäck och Järva) där pilotgrupper ska genomföras. Förhoppningen är att det sen ska
spridas över landet.

Dölj faktaruta

Victoria vill lära sig bättre svenska. Hon har varit här i två år och kan en del men vill gärna bättra på språket. Och så är det roligt att komma hit med Maja som också får nya intryck. Dessutom visar det sig att det är flera unga mammor från Ukraina här idag, några som Victoria chattat med tidigare men aldrig träffat.

Föreningen Svenska med baby startades för tolv år sedan av några föräldralediga mammor som spontant bjöd in nyanlända med småbarn till träffar. De träffarna finns på flera håll i landet idag. Tre generationer möts är nystartat och finns än så länge bara i Stockholm. Men tanken är att det ska spridas vidare ut i landet. Det finansieras av Arvsfonden och man har fått pengar för tre år till att börja med.
– Vi vill öka kontaktytorna i samhället, säger Christina Hagner, ordförande i Svenska med baby.

SPF Seniorerna har varit med som fokusgrupp sedan start och pratat om vad seniorer kan bidra med och även ”ställt upp” med seniorer.
Gunnar och Siv har varit engagerade i nyanlända i flera år. De tycker att det är roligt att träffa nya människor och tvekar inte att säga ja när något nytt tillfälle att få göra det dyker upp.
– Vi tyckte att det här med tre generationer lät väldigt intressant. Vi har egna barnbarn, men ändå – vi människor behöver träffa varandra lite mer. Sen blir man ju så glad av barn, säger Siv.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-09-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas