Här finns flest 100+
Över hundra år, här bilr svenskarna äldst. Henrik Ennart. Åldrandets gåta. Foto Colourbox
Nyheter

Här finns flest 100+

I Kronobergs län, där ska du bo om du siktar på att bli riktigt gamal. Åtminstone är andelen personer över hundra år här högst i landet.

Publicerad 2013-01-09

På några håll i världen finns så kallade blå zoner, där man har kunnat visa att människor lever längre än genomsnittet. Till de blå zonerna räknas bland annat den japanska ön Okinawa och det bergiga distriktet Oligastra på Sardinien.

Forskaren Michel Poulain, som figurerar i Henrik Ennarts bok, har själv varit med och undersökt dessa blå zoner:
”Om man bara tar antalet hundraåringar i dag och jämför med det nuvarande invånarantalet, vilket är vanligast, så missar man att människor kan ha flyttat in och ut ur samhället. Dessutom påverkas siffrorna av om barnafödandet är högt eller lågt.” säger Michel Poulain i boken.
Därför har han utvecklat en metod där man går tillbaka i tiden hundra år, tittar på alla som föddes i en region då, och sedan ser hur gamla dessa personer har blivit.

Med en enklare metod har Henrik Ennart undersökt antalet 100-åringar och äldre per 100 000 invånare i svenska kommuner. Och han har kommit fram till att södra småland och nordöstra Skåne skulle kunna aspirera på att kalla sig för blå zon.

Allra högst andel hundraåringar hittar man i Kronobergs län, där Markaryds kommun sticker ut.

I en utflyttningsort med hög andel gamla människor blir dock andelen riktigt gamla också hög. Och enligt rapporten ”Bostadsmarknadsanalys 2012”
som Länsstyrelsen i Kronobergs län gjort minskar befolkningen i Markaryd.
”Markaryds kommun visar de mest negativa siffrorna och år 2011 minskade befolkningen med 106 invånare.” skriver man bland annat i rapporten.
”I Kronobergs län har de flesta kommunerna under de senaste åren haft en stagnerande befolkningsutveckling. De kommuner som tappar invånare fortsätter göra detta, däremellan finns de kommuner som inte har någon märkbar eller liten förändring”.

Det är dock inte så enkelt. Växjö, som är en tillväxtkommun som beskrivs ha ”ökat sin befolkning markant”, har även den en stor andel riktigt gamla invånare. Även i Ljungby, Älmhult och Tingsryd har befolkningen ökat.

”Det är ofta fattiga och karga områden där man råkat ha naturlig tillgång till hälsosam mat av olika slag utan att det slagit över i frosseri. Man har ätit lite men bra. Människorna i de blå zonerna har varit vana vid att ta i fysiskt men också varit bra på att ta hand om varandra. Det är sparsamma och inte sällan religiösa, -och med en ganska avspänd attityd till livet.” säger Henrik Ennart.

I dag är medellivslängden i Sverige 83 år för kvinnor och 79 för män. Men siffrorna ökar hela tiden. Varannat barn som föds i Sverige idag beräknas leva till 100 år eller längre.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

”Blå zonen”

Här är kommunerna i Sveriges motsvarighet till en blå zon:
Borgholm, Öland
Mörbylånga, Öland
Mönsterås, Kalmar län
Oskarshamn, Kalmar län
Högsby,Kalmar län
Emmaboda, Kalmar län
Uppvidinge, Kronoberg
Lessebo, Kronoberg
Tingsryd, Kronoberg
Alvesta, Kronoberg
Älmhult, Kronoberg
Markaryd, Kronoberg
Hässleholm, Skåne
Kristianstad, Skåne
Hörby, Skåne
Simrishamn, Skåne

Fler kommuner med hög livslängd:
Kalmar
Växjö
Värnamo
Ljungby
Osby
Örkelljunga
Laholm.

Även i Dalarna och Bohuslän har människor blivit riktigt gamla. Men där finns inte ett sammanhängande område på samma sätt.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas