Värnamo – det goda exemplet inom äldreomsorgen. ”Jag har en glädje i magen. Man dansar nästan hit. Det är så underbart att gå till jobbet och veta att i dag ska jag jobba”, säger undersköterskan Camilla Stjärnhäll till Sveriges Radio.
Värnamo kommun drog igång projektet ”Leif” för ungefär ett år sedan och sedan dess har ingen sagt upp sig på äldreboendet Luddö. Antalet larm har minskat kraftigt vilket har bidragit till mindre stress och färre sjukskrivningar.
Vad är då ”Leif”? Det är ingen fysisk person utan står för ”lugnt effektivt med individen i fokus”
Det innebär att man utgår från de äldres behov när man gör schemat. Inte personalens.
– Den stora skillnaden är att vi inte börjar med ett schema, vi börjar med individernas behov. Därefter ser vi till hur vi behöver bemanna för att klara det uppdraget, säger Ulrika Gustafson, omsorgschef i Värnamo kommun till Sveriges Radio P4 Jönköping.
Det har skapat arbetsglädje och i kombination med att fler jobbar heltid får man helt enkelt mer tid för de boende.
Hoppas inspirera andra äldreboenden
– Tidigare hann vi knappt med att göra aktiviteter eller att finnas där för pensionärerna. I dag har vi tid att vara aktiva med dem, att hitta på grejer, vi gör aktiviteter varje dag, säger Ulrika Gustafson till Sveriges Radio.
Rosita Nyman, adjunkt på institutet för äldreforskning vid högskolan i Jönköping, tror att projektet på Luddö kommer att inspirera fler äldreboenden i Sverige att göra samma sak.
”Jag tror att det här är en framtid”
– Jag tror att det här är en framtid. Vi kommer att ha betydligt fler äldre, vård- och omsorgsbehovet kommer att öka och jag tänker också att det är framtiden med god och nära vård med hälsofokus. Det kan vara så att det här goda exemplet i Värnamo kommer att ge ringar på vattnet till fler ställen. Men alla boenden är inte lika utan man måste titta på det specifika där då, säger Rosita Nyman i ett annat inslag i Sveriges Radio P4 Jönköping.