Greta Wigg fick efter lång väntan ett bostadstillägg på nästan 3 000 kronor. Men när det kom la kommunen beslag på nästan hela summan.
I januari 2020 sökte Yvonne Johansson bostadstillägg för sin mamma Gretas räkning. Hennes hyra på Sörgårdens särskilda boende i Bergsjö i Hälsingland var 4 384 kronor i månaden.
Det blev en lång väntan på Pensionsmyndighetens handläggning.
– I augusti hade ingenting hänt. Jag ilsknade till och ringde för att få veta varför.
Det tog skruv, tror Yvonne, för en första utbetalning kom i oktober.
Ett välkommet tillskott på 2 706 kronor, att lägga till pensionen som var 10 164 kronor.
– Det kändes bra för även en gammal människa behöver pengar till utgifter som mediciner, fotvård och hårvård.
Men lättnaden blev inte långvarig. Nordanstigs kommun som driver Sörgården lade genast en så kallad serviceavgift på 2 125 kronor ovan på hyran.
– Då blev det bara 581 kronor kvar av bostadstillägget, säger Yvonne besviket, fortfarande irriterad över hur saker och ting fungerar i välfärden.
– Jag härsknade till igen och ringde kommunen. De sa att de betraktar mammas tillägg som en inkomst.
Laglig rätt
Därmed har kommunen lagtekniskt sett en rätt att ta ut en serviceavgift. Greta Wigg anses fortfarande ha tillräckligt mycket kvar av sin pension.
Yvonne ringde Pensionsmyndigheten på nytt, men bara för att få bekräftat att en kommun har rätt att göra som Nordanstig gjort.
Känns orimligt
Yvonne Johansson bor i Uppsala, är medlem i SPF Seniorerna Luthagen. Hon har varit yrkesaktiv som biståndshandläggare, så hon känner till grunderna i det svenska systemet.
– Men den här ordningen kom ändå som en kalldusch. Det är orimligt att en kommun bara kan ta nästan hela bostadstillägget. Vad är då meningen med att söka och dessutom vänta halvårsvis när pengarna sedan bara försvinner?
Kommunerna tar en halv miljard
Uppskattningsvis 585 miljoner av totalt 920 miljoner i bostadstillägg till pensionärer går till kommunkassorna.
Pensionärerna får behålla 335 miljoner.
Det visar SPF Seniorernas rapport ”Bostadstillägg i särskilt boende – kommunernas kassako?” från 2019.
SPF Seniorerna anser att kommunernas sätt att hantera sina hyresgäster på särskilt boende är under all kritik.
– Det här är inte rimligt, säger förbundsordförande Eva Eriksson om företeelsen, som kartläggs i SPF Seniorernas rapport ”Bostadstillägg i särskilt boende – kommunernas kassako?” från 2019.
– För en pensionär med låg pension som bor i en vanlig bostad är ju bostadstillägget tänkt som ett tillskott till den privata ekonomin avsett för bostadsutgifter.
Får hälsa på
Yvonne Johansson försöker ta vara på ljuspunkterna i tillvaron. Själv 76 år har hon suttit isolerad en hel del under pandemin.
– Men om ett par veckor får jag åka och hälsa på min 97-åriga mamma igen. Hon har fått sin andra vaccinspruta och boendet har hävt besöksförbudet. Det ska bli fantastiskt roligt att få se henne igen.