Vaccinet mot corona kommer att vara gratis för alla i Sverige. Det meddelar statsminister Stefan Löfven på en snabbt påkallad pressträff på fredagen (4/12) Nu specificeras också vilka i riskgrupperna som kommer att vaccineras först.
– Så fort det finns ett godkännande sätter vi igång och när vi väl gör det ska ingen behöva avstå det för att det saknas pengar, säger Stefan Löfven.
Tidigare har det meddelats att personer över 70 år, personal i vård- och omsorg och personer i övriga riskgrupper ska vaccineras först.
Nu står det också klart vilka personer i de riskgrupperna som ska prioriteras först.
- Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, det vill säga får vård eller omsorg i hemmet. Det handlar om 82 000 personer på äldreboenden och 150 000 personer som har hemtjänst.
- Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer enligt ovan. Det är 220 000 personer.
- Nära hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som har hemtjänst. Cirka 120 000 personer.
Det är alltså cirka 570 000 personer som ska vaccineras allra först, berättar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.
Efter det kommer övrig personal inom hälso- och sjukvård (400 000 personer), övriga personer över 70 år (1 500 000), övriga personer i riskgrupper (200 000)
Sedan är det dags för resten av befolkningen 19-69 år (6 000 000)
Fyra miljoner doser första kvartalet
Vaccineringen beräknas komma i gång i mindre omfattning i januari och Stefan Löfven berättade även på pressträffen att regionerna kommer att få 300 miljoner kronor i stöd för att kunna förbereda för vaccinering. Det framkom även att Sverige genom EU-samarbetet tecknat avtal med Moderna så nu kan Sverige köpa vaccin av följande fem läkemedelsföretag: AstraZeneca, Pfizer/Biontech, Janssen, Curavec och Moderna.
EU beräknas godkänna Pfizer/Biontechs vaccin 29 december och därefter ska Modernas vaccin godkännas 12 januari. AstraZeneca beräknas få sitt godkännande i slutet av januari och då skulle det innebära att Sverige skulle ha tillgång till ungefär fyra miljoner doser någon gång under första kvartalet. Sedan är det planerat att Janssen och Curavec ska få sina godkända under andra kvartalet.
– Men det är preliminära siffror och mycket kan ändras under resans gång, poängterar Johan Carlson.
Många personer känner en osäkerhet inför de nya vaccinen när det gäller hur säkert det är. På det svarade vaccinsamordnaren Richard Bergström bland annat att de kliniska studier som gjorts är tio gånger större än vad som är normalt.
– Sen vill jag säga till de som är tveksamma: Vänta och se. Som Johan Carlson sa så är det riskgrupper och de prioriterade som kommer erbjudas först. Och många av dem är väldigt motiverade, för de vet att de är i riskzonen. Alla vi andra som känner oss friska, vi kommer inte få tillgång till det här vaccinet förrän andra eller tredje kvartalet nästa år. Och då kan vi ju vänta och se, säger Richard Bergström.