Flera glesbygdsapotek att stängas under 2013 på grund av dålig lönsamhet. Nu efterlyser Kronans Droghandel statligt stöd.
Sedan apoteksreformen infördes har antalet apotek i storstäderna ökat kraftigt, men i glesbygden är antalet apotek oförändrat. Detta har bland annat Sveriges Radio rapporterat om. Nu riskerar antalet glesbygdsapotek att minska ytterligare, varnar Kronans Droghandel.
– Vi vill se en särskild ersättning för glesbygdsapotek så att den viktiga apoteksservicen kan drivas vidare även i glesbygd, säger Andreas Rosenlund informationsdirektör på Kronans Droghandel.
Kronans Droghandel är den apotekskedja i landet som har flest glesbygdsapotek, och talar alltså i eget intresse. Men glesbygden ligger illa till. Även utan apoteksreformen minskar servicen på glesbygden, och när det blir upp till apotekskedjorna själva att bestämma var de vill etablera sig väljer de platser som är lönsamma – det vill säga tätorter. Det är svårt att få lönsamhet i små samhällen där vårdcentraler stängs eller det helt enkelt finns för få kunder.
– Apoteken har en viktig roll i samhället och är en del av vårdkedjan. Vi ansvarar för läkemedelsförsörjningen i hela landet och ser till att ge kvalificerad rådgivning och stöd till våra kunder både om läkemedel och annan egenvård. Vi vill driva så många apotek som möjligt, men samtidigt måste vi ha god lönsamhet. Vi vill se en särskild ersättning för glesbygdsapotek så att den viktiga samhällsfunktionen kan drivas vidare, säger Andreas Rosenlund.
Socialminister Göran Hägglund (KD) har tidigare sagt att han inte ser det som ett misslyckande att glesbygden inte fått fler apotek genom reformen. Han litar på att marknaden reder sig själv.
– Men det här är ju inte upp till oss att bestämma, utan upp till aktörerna att avgöra och jag kommer att verka för att vi också fortsättningsvis ska ha en god tillgång på läkemedel också för dem som bor utanför de stora tätorterna, sade han till Sveriges Radio tidigare i år.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se