Gemensam sak för klimatet
Tyst sorgmarsch övergick i uttalade krav på förändring.
Nyheter | Engagemang

Gemensam sak för klimatet

För tredje året i rad genomförde seniorer med särskilt engagemang i klimatfrågan en demonstration utanför riksdagshuset.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-13

Det finns en lång rad grupper med seniorer som engagerar sig i klimatfrågan. Bland dem Grand Panthers, Grandparents For Future, Rebellmammorna, Gretas Gamlingar och Klimataktion.

På onsdagen (11/9) samlades de i Stockholm för att genomföra en manifestation på Mynttorget intill riksdagshuset.

Fyra uppmaningar riktades till politikerna i riksdagen:

• Lyssna på klimatforskningen
• Lev upp till Parisavtalet
• Ta de beslut som säkrar barnens framtid
• Agera nu

Uppmaning

I ett pressmeddelande formulerar man sin huvudkritik:

”Enligt en undersökning för Världsnaturfonden, anser 2/3-delar av befolkningen att regeringen gör för lite för att uppnå klimatmålen.

Klimatpolitiska Rådet kritiserar Regeringen för att Sverige inte lever upp till våra åtaganden. Och till och med regeringen själv skriver till EU att de inte uppnår de överenskomna målen till 2030. Nu planerar Tidöpartierna till och med att öka utsläppen av koldioxid genom att trixa med bilbränslena och avskaffa flygskatten. Det duger inte! Vi får skämmas för det vår regering gör.

Vi utmanar er, alla landets makthavare, att avstå från era egna särintressen. Nu måste alla se längre än kvartalsrapporter och mandatperioder. Alla bör inse att det är bråttom att ställa om.”

Sorgmarsch

Organisationerna kallar sin manifestation för en sorgmarsch över klimatet.

Dova trummor kunde höras från tåget, vars deltagare nästan genomgående var klädda i svart. I hällande regn gick det tysta tåget med cirka 200 personer från samlingsplatsen Raoul Wallenbergs Torg till Mynttorget.

Sorg som kraft

Vid målet för marschen hölls tal, bland annat av pastor Lena Bergström från Equmeniakyrkan som också fanns med bland arrangörerna.

– Vi har nu samlats här för att uttrycka vår sorg över klimatnödläget, vår sorg över allt som gått och går förlorat när vi människor Inte respekterar samspelet, inte lever inom planetens gränser, sa Lena Bergström.

Men sorgen kan ge kraft till handling och förvandling, just för att den hjälper oss att se klarare, fortsatte Lena Bergström.

– Vi förstår att sorgen inte får plats i pressade agendor, men uppmanar alla i ledande ställning att stanna upp. Det här handlar om livet här och nu. Våra liv. Om våra barns och barnbarns framtid. Som nybliven mormor ropar jag: Stanna upp, lyssna!

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas