Tiden är extremt viktig när det gäller strokepatienters chanser att klara sig. Ändå är väntetiderna långa på många sjukhus, uppger Hjärnfonden.
Det skiljer närmare 40 minuter i väntetid för att få strokebehandling mellan det bästa och sämsta länet i Sverige. I Västerbotten sätts trombolysbehandling in 47 minuter efter ankomst till sjukhuset, i Gävleborg tar det hela 96 minuter inann behandlingen är igång. Det visar Hjärnfondens genomgång av statistik från Riks-stroke.
Och över en fjärdedel av svenskarna uppger att man är orolig eller mycket orolig över att drabbas, visar färska siffror.
Om man räknar med att det för varje minut utan behandling dör två miljoner nervceller så förlorar strokepatienter i Gävleborg alltså i snitt 78-miljoner fler nervceller än patienter i Västerbotten efter att de ankommit till sjukhuset.
Den genomsnittliga väntetiden i riket är 74 minuter från ankomst till sjukhus tills trombolysbehandling sätts in.
– Svenskar har lärt sig känna igen tecknen på stroke och vet om hur viktigt det är att snabbt ta sig till sjukhus. Vad vi dock kan se i statistikgenomgången är att det fortfarande tar alldeles för lång tid att få behandling när man väl kommer till sjukhus. Det här är ett problem för de drabbade, såväl som för vården och politiker. För att öka möjligheterna att ge fler strokedrabbade behandling, till exempel genom att förlänga behandlingsfönstret, är det viktigt att vi satsar mer på strokeforskning för att hitta nya och effektivare behandlingsmetoder, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare Hjärnfonden.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Väntetider
Så många minuter tar det från att en strokepatient kommit till sjukhuset till påbörjad trombolysbehandling (länsvis)
47 Västerbotten
54 Gotland
55 Örebro
62 Dalarna
64 Västernorrland
66 Jämtland
68 Kalmar
69 Västra Götaland
69 Jönköping
70 Norrbotten
70 Stockholm
71 Skåne
74 Riket
78 Västmanland
78 Blekinge
82 Halland
82 Värmland
83 Kronoberg
88 Östergötland
93 Södermanland
94 Uppsala
96 Gävleborg
källa Hjärnfonden