Vanligaste pensionsåldern är fortfarande 65 år. Men alltfler väljer att pensionera sig i andra åldrar.
Det visar Pensionsmyndigheten i rapporten ”Nyblivna pensionärer 2017”.
– Rapporten ges ut för andra gången och är ett led i att bättre förstå både beteendet kring pensionering men också vilka huvudsakliga inkomstkällor nyblivna pensionärer har, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten
Lika många
Utvecklingen med en ökad andel som väljer att pensionera sig både tidigare och senare fortsätter alltså.
– 65 år kommer fortsätta vara den vanligaste pensionsåldern tills dess att lagstiftaren beslutar om en ny lägsta åldersgräns för garantipensionen, konstaterar Ole Settergren.
Under 2017 gick ungefär lika många kvinnor som män i pension. Men det var en större andel kvinnor, 51 procent, som valde att pensionera sig vid 65 års ålder, enligt rapporten.
Lägre för kvinnor
Rapporten visar också att kvinnor i genomsnitt fick 11 200 kronor per månad i inkomstgrundad pension, medan motsvarande belopp för män var 13 000 kronor per månad.
Av detta utgjorde beloppen för utbetald premiepension 1 100 kronor per månad för män, och 1 000 kronor per månad för kvinnor.
Kommer att höjas
Pensionsgruppen, som består av de sex partier som står bakom pensionsöverenskommelsen, har enats om att successivt höja den tidigaste åldern för garantipensionen: till 66 år för årskullarna födda 1958 och 1959 från år 2023.
För personer födda 1960 eller senare ska åldersgränsen kopplas till riktåldern från år 2026.