Fyra partier helt utan seniorer
Nyheter | EU-valet

Fyra partier helt utan seniorer

Det går att påverka hur många seniorer som når Europaparlamentet efter valet den 26 maj.

Jan Arleij
Publicerad 2019-05-07

Det menar SPF Seniorerna som nu uppmanar de svenska väljarna att kryssa äldre ledamöter om man vill se en mer erfaren, rutinerad bänk i Europaparlamentet.

Som Senioren.se tidigare rapporterat är manfallet bland äldre ledamöter stort, men det är också tunnsått med erfarenhet bland kandidaterna som vill in.

Under tio procent

21 svenska ledamöter ska väljas till Europaparlamentet, och frågan om hur många årsrika ledamöter Sverige kommer att skicka till Bryssel blir alltmer kritisk, sett ur pensionärsorganisationernas synvinkel.

En granskning av kandidaternas ålder visar att bara 7,4 procent av kandidaterna är 65 år och äldre.

Sämre än senast

Detta trots att den svenska väljarkåren består av över 25 procent 65-plussare. Andelen medborgare bland hela befolkningen i Sverige som är 65 år och äldre är 20 procent.

– Den här extrema underrepresentationen av seniorer gör att samhället går miste om seniorers unika livserfarenheter, menar SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman.

– Seniorers kompetens och engagemang behövs i politiken.

Sämre än 2014

Seniorer är därmed lika svagt representerade bland kandidaterna som inför det förra parlamentsvalet 2014, faktiskt en tiondel sämre.

Ser man till andelen svenska ledamöter som valdes in utgjorde 65-plussarna 15 procent.

– Seniorers frågor hamnar ofta i skymundan i allmänna val, konstaterar Martin Engman, något som har ett politiskt pris.

Martin Engman.

– Äldrepolitik får för lite uppmärksamhet i förhållande till Sveriges stora andel äldre. Unga kan förstås driva äldrepolitik, och äldre ungdomspolitik, men jag tror att fler seniorer i politiken skulle bidra till att äldrefrågor högre upp på den politiska dagordningen.

Kryssa in

Precis som i riksdagsvalet uppmanar SPF Seniorerna sina medlemmar att särskilt kryssa kandidater man har förtroende för och som är seniorer.

– Världen är orolig och Europa står vid ett vägskäl. Nu skulle kloka seniorer göra särskilt stor nytta. Därför uppmanar vi alla att kryssa en senior, säger Martin Engman.

Ingen enda

Nu återstår att se vad resultatet blir efter valet.

Fyra partier saknar dock helt 65-plussare på sina listor: Centern, Feministiskt Initiativ, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Så här ser det ut på övriga partiers listor:

Liberalerna 11,5 procent
Vänsterpartiet 10,5 procent
Kristdemokraterna 9,3 procent
PV (Partiet Vändpunkt) 8,3 procent
Moderaterna 3,1 procent
Miljöpartiet 2,5 procent

Så kryssar man en senior

Partier som anmält sina kandidater i förväg har en färdig namnvalsedel med en lista på kandidater där man kryssar för den man vill rösta på. För partier utan namnvalsedel kan man själv skriva ett namn direkt på valsedeln. Det är att föredra att redan ha bestämt vilken senior kandidat man ska välja innan man röstar, då det bara är några partier som inkluderar kandidaternas ålder direkt på valsedlarna.

Valmyndighetens webbplats hittar du alla valsedlar. Om information om ålder på kandidaterna saknas på valsedeln – hör med partiet vilka kandidater som är seniorer.

Om tillräckligt många kryssar en kandidat är det den som väljs in i parlamentet. Annars kommer partiernas egenbestämda ordning på kandidaterna att gälla. Seniorer placeras ofta långt ner på partiernas listor och har därför liten eller ingen chans att bli valda om man inte aktivt kryssar för deras namn.

Källa: SPF Seniorerna

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-05-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas