Riksdagens äldsta ledamot och SPFs hedersordförande Barbro Westerholm satsar på ytterligare fyra år i riksdagen. - Jag kan göra mer i politiken för årsrika människor, säger hon till Veteranen.
– Jag fortsätter eftersom så många röstade på mig i provvalet och därmed visade att de tror att jag kan göra mer i politiken. Jag ska göra mitt allra bästa för att de inte ska bli besvikna.
Barbro Westerholm, ordförande i SPF 1999-2005, tog nyligen femteplatsen på Folkpartiets gemensamma riksdagslista för Stockholms stad och län.
Partiledaren och utbildningsminister Jan Björklund toppar, följd av EU-minister Birgitta Ohlsson, jämställdhetsminister Maria Arnholm och integrationsminister Erik Ullenhag.
Snart 81-åriga Barbro Westerholm – sedan länge Folkpartiets talesperson i sjukvårds- och äldrefrågor, och även ordförande i Liberala Seniorer – har redan en enorm erfarenhet från arbetet som riksdagsledamot.
Kommer hon in efter höstens val påbörjar Barbro Westerholm sin sjunde period och sitt 20:e år på riksdagsbänken.
Vad driver dig att satsa ytterligare fyra år i den rikspolitiska hetluften?
– Det finns så mycket som behöver göras för att årsrika människor ska ses som och vara den resurs de är i samhället och för att de när de en dag behöver vård och omsorg ska få sina behov tillgodosedda.
Vilka frågor tänker du satsa särskilt på?
– Kampen mot ålderismen, byggandet av olika typer av boenden för årsrika människor, utvecklingen av socialt innehåll i äldreomsorgen och att det blir rikstäckande insatser mot våld och övergrepp mot äldre i nära relationer.
Gamla paradgrenar, alltså?
– Ja, men något som jag just nu djupdyker i och kommer att fortsätta med är årsrika människors ekonomi. Särskilt kvinnornas där det ser dystert ut genom att de tidigare ofta arbetat deltid och haft låga löner. Man måste kunna leva på sin pension.
Under den innevarande mandatperioden har Sverige fått en utvidgad lagstiftning mot åldersdiskriminering. Vilka stora reformer behöver Sveriges äldre under 2014-2018?
– Vi har det mesta av lagstiftningen på plats, så nu handlar det om att få den tillämpad så som vi i riksdagen avsett över hela landet.
Hur ska det gå till?
– Här kan det komma att krävas en förändring av det kommunala självbestämmandet så att Socialtjänstlagens och Hälso- och sjukvårdslagens portalparagrafer om hälso- och sjukvård och omsorg på lika villkor över hela landet faktiskt blir verklighet.
Kan du konkretisera det där?
– Ett exempel kan vara mer bindande anvisningar från Socialstyrelsen. I förlängningen kan det handla om att staten tar över en del huvudmannaskapsfrågor. Personligen anser jag att universitetssjukhusen borde förstatligas.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Fotnot: Barbro Westerholm valdes av Veteranens läsare till Årets Senior 2012. I en intervju i Veteranen för ett år sedan fick hon frågan om hon vill kandidera till riksdagen för ännu en period. ”Ja. Men bara om jag blir tillfrågad. Det stödet behöver jag känna.”
Kryssades i topp
Idag har Folkpartiet sex riksdagsplatser i Stockholm. Barbro Westerholm står på femte plats på listan till höstens riksdagsval.
Om FP når samma eller bättre resultat i höstens val kommer Barbro Westerholm in. Gör partiet ett sämre val, som 1998, kommer endast de fyra första namnen in.
Personvalskryss kan ändra turordningen. I 1998 års val då Stockholms stad fick två mandat kryssade väljarna upp Barbro Westerholm från andra till första plats.
Båda kom in men omflyttningen visar att personvalskryssen kan spela roll.