Anhöriga, boende och personal ska kunna anmäla missförhållanden inom äldreomsorgen anonymt via en nationell larmtelefon eller en larmknapp på webben. Det föreslår Folkpartiet.
Folkpartiets äldrepolitiska arbetsgrupp, under ledning av Barbro Westerholm, anser att regeringens reformer för att stärka kvaliteten i äldreomsorgen är viktiga, men inte tillräckliga, enligt Svenska Dagbladet.
Nu föreslår man bland annat ledarskapsutbildning för chefer, ny tillsynsmyndighet för att granska omsorgen, en ”etisk plattform” för den kommunala äldreomsorgen och ett larmnummer.
Larmnumret eller larmknappen på webben ska gå till Socialstyrelsen, eller någon annan tillsynsmyndighet.
– Det anmälningssystem som finns i dag gör att många inte vågar anmäla. Som anhörig är man rädd att den äldre ska utsättas för repressalier, och de boende är rädda för att uppfattas som besvärliga och krångliga patienter, som kommer att straffas, säger Barbro Westerholm till SvD.
Rädda att anmäla
Anställda kan tveka att anmäla bristerna till sin verksamhetschef, som de är skyldiga att göra enligt Lex Sarah, av rädsla för avsked eller dåliga vitsord.
I februari annonserade Stockholms stad att man skulle inrätta en ny tillsynsmyndighet i staden, dit man kunde anmäla missförhållanden anonymt, och i början av mars var enheten igång.
Redan då hade flera personer, framför allt anhöriga och personal, använt sig av möjligheten att anmäla.
Nu vill Folkpartiet alltså ha en liknande möjlighet att anmäla missförhållanden anonymt för hela landet.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se