Folkpartiet spelade på söndagen in en äldrepolitisk fråga i valdebatten. Partiledaren Jan Björklund, jämställdhetsministern Maria Arnholm och talespersonen i sociala frågor Barbro Westerholm vill se mer jämställda pensioner efter skilsmässa.
Det är regelverket vid bodelning som behöver ses över, menar FP. Målet är ökad rättvisa och mer förutsägbara villkor för frånskildas pension.
Huvudförslaget är att en statlig utredning ska se över hur en större del av pensionen kan ingå i giftorättsgodset och delas vid en skilsmässa.
I rapporten ”Mer jämställda pensioner efter skilsmässa” skriver FP att ”Det svenska pensionssystemet ska spegla livsinkomstprincipen. Den levnadsstandard en person får som pensionär ska bygga på den levnadsstandard personen haft under sin tid i arbetslivet. Som pensionär får alla en lägre inkomst, men inkomstsänkningen är förutsägbar.”
Men för många som skiljer sig efter ett längre äktenskap gäller inte detta.
”Makarna delar vid skilsmässa på värdet av bostaden, bilen och övriga tillgångar men inte på pensionsbesparingarna. Med undantag av privat pensionsförsäkring delas inte pension vid skilsmässa utan är istället särskilt undantagen från giftorättsgodset.”
Det här slår hårt mot den som under ett äktenskap haft en lägre inkomst än sin partner. Det innebär en betydligt lägre levnadsstandard under pensioneringen än de annars hade haft, konstaterar FP-rapporten.
”Medan kvinnor med lägre pensioner än män kan kompenseras inom äktenskapet och trots låg pension få en relativt god levnadsstandard, upphör den tryggheten vid skilsmässa. Majoriteten av frånskilda kvinnor ser sin disponibla inkomst gå ned medan deras levnadskostnader går upp.”
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Förslaget
I korthet går FP-förslaget ut på att:
• En större del av pensionen ska ingå i giftorättsgodset och delas vid skilsmässa.
• En statlig utredning bör tillsättas i detta syfte.
• Reformen ska ske inom ramen för pensionsöverenskommelsen och tillsammans med de fem partier som står bakom det svenska pensionssystemet.
Två exempel:
En säljare och ett köksbiträde har under äktenskap gemensam pension på 39 500 kronor. Vid skilsmässa får han 26 700 kronor och hon 12 800 kronor.
En elektriker och ett vårdbiträde har under äktenskap en gemensam pension på 26 200 kronor. Vid skilsmässa får han 16 600 kronor och hon 9 500 kronor.
Förslaget är att de ska dela lika på den pensionstillgång som utgörs av den allmänna pensionen.