Skyddsutrustning saknas fortfarande i äldreomsorgen. Det säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Uppgifterna finns i en ny ännu opublicerad undersökning från Kommunal, som organiserar undersköterskor och vårdbiträden.
Det handlar om ”många äldreboenden”. Personal arbetar ändå, trots de stora riskerna för äldre och för personalen.
– Fortfarande brister det, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i Ekots lördagsintervju.
Drabbas på nytt
Ett år har gått sedan pandemin bröt ut. De äldre skulle skyddas, men istället skördades tusentals dödsoffer under pandemins första våg.
Under vinterns andra våg är dödstalen återigen mycket höga på Sveriges äldreboenden. Återigen är det de sköraste äldre som drabbas hårdast när samhällets beredskapsförmåga inte fungerar eller byggs tillräckligt stark.
Många boenden
– På femton procent av arbetsplatserna inom äldreomsorgen har det under januari månad förekommit att man har arbetat utan rätt skyddsutrustning, säger Tobias Baudin.
Läget inom äldreomsorgen när det gäller skyddsutrustning har blivit bättre, men är ändå långt ifrån bra, enligt Kommunals ordförande.
– På tolv procent av arbetsplatserna där vi har skyddsombud uppger man att arbetsgivarna har försökt förhindra att man ska använda rätt skyddsutrustning. Det här är inte över.
För sent
Tobias Baudin kritiserade regeringen och Folkhälsomyndigheten för att man inte tidigt i pandemin tog beslut om munskydd.
– Först i juli månad gick man ut men då fanns skyddsutrustning på plats. Det var ju så dags då.
Inte gjort läxan
Inte heller när det gäller den stora mängden timanställda och visstidsanställda syns några som helst förbättringar, enligt Tobias Baudin.
– Arbetsgivarna har inte gjort sin hemläxa.
Undersökningen
Till grund för undersökningen ligger en enkät. 6 630 skyddsombud inom äldreomsorgen uppmanades mellan 20 och 24 januari att via e-post svara på den webbaserad enkäten. 2 690 av de 6 630 skyddsombuden svarade, en svarsfrekvens på 40,6 procent.