Regeringen lovar att ”beakta” kommunernas sätt att använda seniorers bostadstillägg till att förstärka kommunkassan.
Nyligen räknade SPF Seniorerna fram att äldre som bor i särskilt boende inte får behålla hela sitt bostadstillägg när det beviljas och när det höjs. Rapporten visar hur kommuner då omgående höjer omsorgsavgifterna.
Beteendet har kritiserats hårt av SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson, som kallar förfarandet orimligt.
– Grundfrågan är om bostadstillägget ska fungera som ett tillskott till pensionärernas privatekonomi eller till kommunernas finanser, menar Eva Eriksson.
Oklarheter
Frågan har nått riksdagen, sedan ledamoten Sten Bergheden (M) krävt besked av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S):
– Frågor uppstår dels om bostadstillägget ska fungera som en förstärkning av kommunernas finanser, dels om de förbehållsbelopp och avgiftsutrymmen som i dag tillämpas i sammanhanget är för restriktiva i förhållande till samhällets kostnadsutveckling.
– Ytterligare en fråga är vad kommunernas intäkter från bostadstillägget går till runt om i landet, fortsatte Sten Bergheden och undrade om Strandhäll tänker göra en översyn av systemet.
Självstyret
Men det sa socialförsäkringsministern blankt nej till.
– Kommunernas rätt att ta ut avgifter, exempelvis inom äldreomsorgen, är en del av det kommunala självstyret. Jag avser därför inte att inleda en översyn.
– Regeringen analyserar dock utvecklingen för personer som har kommunala omsorgsinsatser och beaktar naturligtvis detta, till exempel när förslag avseende bostadstillägget utformas, avslutade Annika Strandhäll.
Får behålla en krona av tre
Av de pensionärer som bor i särskilt boende är det ungefär en tredjedel som är berättigade till bostadstillägg.
En stor del av bostadstillägget till dessa pensionärer når inte fram då kommunerna, när bostadstillägg beviljats, tar ut högre kommunala avgifter för det särskilda boendet. På ett genomsnittligt bostadstillägg i särskilt boende, cirka 2 700 kronor, tar kommunerna på så sätt hand om två tredjedelar av summan, och pensionären behåller en tredjedel.
Källa: SPF Seniorerna