För gammal för att få säga sitt
Foto: Getty Images
Nyheter | Borträknade

För gammal för att få säga sitt

I arbetet med att utveckla sin nya busstrafik har politikerna i Örebro frågat allmänheten om synpunkter. Men inte de som är äldre än 74 år.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-10

Irritationen för att inte säga ilskan och besvikelsen är stor bland många seniorer i staden.

Flera medlemmar i SPF Seniorerna vittnar om vad man uppfattar som en hårresande ålderism. Lokala media har uppmärksammat kommunens och regionens agerande.

Birgitta Lertséus är född 1945. Hon blev uppringd av ett undersökningsföretag anlitade av Örebro kommun och Region Örebro.

– Jag blev så glad och sa ja, för jag vill verkligen påverka trafikutvecklingen, säger Birgitta Lertséus.

Men de kom inte längre än till första frågan – den om hennes ålder, skriver Nerikes Allehanda.

– När jag sa att jag är född 1945 så sa han ”då är det sista frågan”.

Bara under 75

Birgitta Lertséus fick höra att hon var för gammal – undersökningen vänder sig bara till personer under 75 år.

– Jag betalar skatt till trafiken och betalar min biljettavgift. Ändå får jag inte vara med och tycka om kollektivtrafiken, det är horribelt. Det är en oförskämd åldersdiskriminering, säger Birgitta Lertséus som överväger att vända sig till DO (diskrimineringsombudsmannen).

Många som inte får svara

Prognosen säger att antalet invånare i pensionsåldern, alltså 65 år och äldre, ökar med i snitt cirka 460 personer per år de närmaste 10 åren i Örebro kommun. Fram till 2031 beräknas också de som är 80 plus att öka med 55 procent från dagens 7 500 till 11 600.

Dölj faktaruta

Region Örebro och Örebro kommun förbereder för ett modernt system för kollektivtrafik – BRT som står för ”Bus Rapid Transit”, alltså snabb busstransport.

Det nya systemet består av snabbussar med egna körfält, anpassade hållplatser och hög turtäthet. Fler ska därmed kunna resa kollektivt. De nya bussarna ska också vara lättare att stiga i och ur samtidigt som biljettkontrollerna ska gå snabbare än idag.

2021 började man bygga den första etappen. 2029 ska det vara klart.

Stadsbuss i Örebro. Foto: Alexander von Sydow

Det handlar inte om någon diskriminering. Alla är välkomna med sina synpunkter, men inte inom den här undersökningen där vi har en gräns. Målgruppen är framtidens resenärer, säger Jan Berglöf, som är projektledare för BRT Region Örebro län.

Den som idag är 75 kommer att vara 83 år när systemet är utbyggt. Första etappen ska vara klar 2025 och då är personerna som är 75 år i dag inte ens 80 år.

Synpunkter från de som är äldre än 75 år fångar kommunen och regionen upp i andra undersökningar, hävdar Jan Berglöf. Varje månad tillfrågas cirka 200 personer i åldrarna 15-85 år i länet om kollektivtrafiken.

Skattebetalare

Men uteslutningen av 75-plussarna från att säga vad man tycker och tänker om BRT är ett nästan övertydligt uttryck för åldersdiskriminering, vidhåller kritikerna.

Att utesluta en grupp som man tror är kritisk är också ett effektivt sätt att snedvrida vilken undersökning som helst till sin fördel.

Dessutom är det orimligt att seniorer som betalar skatt som alla andra inte ska komma till tals med hänvisning till sin ålder.

Ber om ursäkt

Nina Höijer är regionråd (S) och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden som också är regional Kollektivtrafikmyndighet i Örebro län. Hon är som styrande politiker ansvarig för tjänstemännens agerande.

Nina Höijer. Foto Pavel Koubek

När Senioren ringer upp ber hon om ursäkt.

– Jag vill verkligen be om ursäkt för att de personer som blivit uppringda inte fått ge sin syn på de frågor som skulle ställas och att det inneburit att de och andra känt sig åldersdiskriminerade.

Hur kunde det bli så här?
– Det är inte meningen att förringa någons ålder, utan vi vill få fram fakta om hur den stora gruppen framtida resenärer tänker. I vår senaste resvaneundersökning som skickades ut till 23 000 personer i länet var det knappt 3 procent av alla äldre än 75 år som reste med buss.

Anser du att det var rätt att utelämna 75-plussarna?
– Nej, det var olyckligt. Jag förstår hur tjänstemännen resonerade, men med facit i hand blev det här fel.

Tänker du göra något åt saken?
– Jag kommer inom någon vecka när vi har nästa träff kring vårt gemensamma projekt med Örebro kommun att lyfta hur vi i kommande undersökningar särskilt ska vända oss också till dem över 74 år.

Har den här historien gett dig en tankeställare?
– Ja, det har den. Vi har ett problem i hela vårt samhälle med ålderism. Här har vi inte tänkt tillräckligt långt, det är jag den första att medge.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas