Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt inom äldreomsorgen och är nära rekordnivåer. Samtidigt är många på äldreboenden och inom hemtjänsten inte fullvaccinerade. Det är för dålig vaccinationstäckning, anser också socialministern Jakob Forssmed (KD)
Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har 72 procent på äldreboenden fått en femte dos. Inom hemtjänsten är motsvarande siffra 58 procent.
Siffror som gör Jakob Forssmed bekymrad. För att stärka vaccinationsarbetet har regeringen skjutit till en halv miljard kronor och socialministern har också varit i kontakt med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
– Jag har inskärpt vikten av att personer med hemtjänst och på särskilt boende ska ha fullt vaccinationsskydd. Så är det inte i nuläget, säger Jakob Forssmed till Svenska Dagbladet.
Antalet smittade inom äldreomsorgen är nu på en av de högsta nivåerna sedan pandemin startade. På bara två veckor har antalet fall på äldreboenden och inom hemtjänsten nästan fördubblats, från 1 650 fall vecka 48 till 3 024 fall vecka 50.
Läs också: Äldre rekommenderas att vaccinera sig varje år
Som mest under pandemin registrerades ungefär 3 600 fall en vecka i början av året när omikronvågen drog över landet.
Även dödstalen ökar. Vecka 48 rapporterades 114 bekräftade fall. Att jämföra med 91 fall vecka 47 och 87 fall vecka 46.
”Speglar den stora smittspridningen”
De siffrorna är dock inte i närheten av de dystra toppnoteringarna från april 2020 och årsskiftet 2020/2021 med ungefär 100 registrerade fall per dag.
Den stora anledningen är den trots allt höga vaccinationstäckningen även om omikron också klassas som en mildare variant.
Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är oroad över utvecklingen.
– Det här speglar den stora smittspridningen i samhället just nu av covid-19. Det är ju bekymmersamt att det närmar sig nivåerna under omikronvågen, men samtidigt har vi en god vaccinationstäckning, säger Sara Byfors till Svenska Dagbladet.
I dagsläget är det dock inte aktuellt att införa särskilda restriktioner eller rekommendationer för att försöka få ned smittan.
– Man får tänka på att besöksförbuden har stora negativa konsekvenser för de boende. Vi har inte några sådana planer i dag. Men det finns generella förebyggande åtgärder inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, som att man är noga med basala hygienrutiner, säger hon.
Uppmanar personer under 65 att ta tredje dosen
Däremot uppmanas personer som känner sig sjuka att stanna hemma.
– Den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra för att inte sprida smittan vidare oavsett om man har covid-19, influensa eller RSV, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndighetens egen hemsida.
Jakob Forssmed uppmanar också personer under 65 år som inte ingår i någon riskgrupp att vaccinera sig med en tredje dos om man inte gjort det.
– För få är fullvaccinerade i Sverige. Och det är vaccination som skyddar mot allvarlig sjukdom när vi har såhär hög smittspridning. Det är inte restriktioner som gör det – det är vaccin, säger socialministern till Svenska Dagbladet.