FN ett steg närmare en äldrekonvention
FN i New York. Bör anta en äldrekonvention, anser allt fler. Foto: Gettyimages
Nyheter | Genombrott

FN ett steg närmare en äldrekonvention

En arbetsgrupp ska tillsättas för att ta fram ett förslag till en äldrekonvention. Det har FNs människorättsråd beslutat.

Jan Arleij
Publicerad 2025-04-10

FNs människorättsråd eller Rådet för mänskliga rättigheter som det också kallas är ett mellanstatligt organ inom FN-systemet som består av 47 stater som ansvarar för att främja och skydda alla mänskliga rättigheter runt om i världen.

Rådet beslutade i förra veckan (3/4) att ta nästa steg till att förverkliga en konvention om äldre personers mänskliga rättigheter. Beslutet fattades enhälligt.

– Det är ett mycket positivt besked. Både en konvention och vägen dit är viktigt för att synliggöra situationen för äldre personer, exempelvis ålderism, diskriminering, brister i rätten till hälsa och delaktighet, säger Fredrik Malmberg, direktör vid Institutet för mänskliga rättigheter i en presskommentar.

Fredrik Malmberg. Foto: Tomas Södergren

Sverige bör nu ta en aktiv roll i att ta fram en konvention om äldre personers mänskliga rättigheter, anser Fredrik Malmberg.

Sverige bjuds in

FNs människorättsråd bjuder i resolutionen in FNs medlemsstater att bidra till arbetsgruppens arbete.

Institutet för mänskliga rättigheter i Sverige har vid flera tillfällen rekommenderat att regeringen engagerar sig i utarbetandet av en ny konvention för att förstärka skyddet av äldres mänskliga rättigheter. Men gensvaret har varit svalt.

Viktigt att agera

Nyligen förde Institutet fram sitt krav som en huvudrekommendation i institutets nya årsrapport.

– Det är angeläget att Sverige nu tar en aktiv roll med den expertis och erfarenhet vi har efter att ha varit ledande i samband med utvecklingen av såväl barnkonventionen som funktionsrättskonventionen, säger Fredrik Malmberg.

Civilsamhället

Han menar att Sverige har goda förutsättningar att främja en ”meningsfull involvering av äldre personer och av civilsamhällets aktörer i det fortsatta arbetet för en konvention”.

– Det är av central vikt för en välförankrad process.

Saknas perspektiv

Skyddet för äldres rättigheter i befintliga konventioner är fragmenterat och det saknas ett helhetsperspektiv på äldres situation och rättigheter, menar Fredrik Malmberg.

– Det leder till att äldre personers mänskliga rättigheter inte systematiskt tas upp under tillämpningen av konventionerna, vilket i sin tur har en påverkan på genomförandet på nationell nivå.

Hur det kommer till uttryck i äldreomsorgen visar Institutet i rapporten Hemma är någon annanstans – något som Senioren rapporterat om tidigare.

Jan Arleij
Publicerad 2025-04-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas