Flest rökare bland seniorer
Bild: Getty Images
Nyheter | rökning

Flest rökare bland seniorer

På 20 år har seniorer gått från att röka minst till att röka mest i Sverige. Nu varnar norska forskare för att denna grupp offras.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-02-10

Sedan 2022 är andelen regelbundna rökare högst bland landets seniorer. 2024 beräknades 7,4 procent av de över 65 år röka dagligen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

2004 rökte 11,4 procent av de över 65 år. Och trots att detta var en betydligt högre siffra än dagens nivåer så innebar den att seniorerna ändå var landets minst rökande grupp bland vuxna. Då rökte nämligen nästan 22 procent av svenskarna mellan 45 och 64 år varje dag. 2024 var samma siffra endast 6,4 procent.

Bild: Folkhälsomyndigheten

I vårt grannland Norge har utvecklingen varit densamma, vilket nyligen föranlett en diskussion bland norska forskare som i en studie tittat på utvecklingen av rökning i Norge från 1978 till 2022.

Siffrorna är speciellt anmärkningsvärda när det gäller äldre med kort utbildning, menar de norska forskarna. Andelen dagliga rökare i denna grupp har nämligen inte minskat sedan slutet av 1970-talet. De röker tvärtom ungefär lika många cigaretter varje dag som samma grupp gjorde för nästan 50 år sedan. Och det verkar inte heller som det är särskilt många av dem som planerar att sluta heller, enligt studien.

– Det handlar om runt 150 000 personer i Norge, och det är en mycket utsatt grupp, säger Karl Erik Lund som är en av forskarna bakom studien till forskning.no och han fortsätter:

– De är äldre. De har rökt större delen av sitt liv, och de är väldigt beroende av nikotin. Många av dem står utanför arbetskraften, och många har ytterligare bördor i form av andra problem i livet. Men de har gått under sjukvårdssystemets radar.

I Norge är målet att ha ett nikotinfritt samhälle, enligt den senaste folkhälsorapporten 2023.

– I det här samhället finns det ingen plats för snus, e-cigaretter eller tobaksfria nikotinpåsar, säger Karl Erik Lund.

De norska forskarna tror dock dessa tre nikotinprodukter kan hjälpa dagligrökare som inte kan sluta genom att åtminstone minska hälsoskadorna.

– Men myndigheterna går istället en förbudslinje, där de lägger större vikt vid de unga. Då offras de gamla dagliga rökarna, säger Karl Erik Lund till forskning.no

Karl Erik Lund menar att det är ett etiskt dilemma för samhället att vi lägga så stor vikt vid hänsyn till ungdomen. Att budskapet blir att unga är viktigare än de gamla och resurssvaga rökarna.

– Att sluta röka har en gynnsam effekt på hälsan i alla skeden av livet, även om det är mer fördelaktigt ju tidigare man slutar. Om du slutar röka vid högre ålder kommer du snabbt att se en minskad risk för typiska rökrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, lungcancer och KOL, avslutar Karl Erik Lund.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-02-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas