Åtta av tio svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden. Det visar en ny Sifoundersökning.
Det är en ökning med 3 procent sedan veckorna före Rysslands invasion av Ukraina och med 13 procent sedan 2018.
– Vi har under fem år sett en tydlig trend i att allt fler människor vill ha kvar kontanterna, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB som har låtit göra undersökningen, i ett pressmeddelande.
– I och med Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina har många svenskar också fått en ökad insikt om hur viktig kontanthanteringen är för Sveriges krisberedskap.
Unga som äldre
Mest positiva till kontanter är personer mellan 65 och 79 år. I denna åldersgrupp vill 90 procent ha kvar kontanterna.
Den största ökningen av andelen svenskar som vill ha kvar kontanter syns dock i åldersgruppen 18 till 29 år. Där vill nu 72 procent att kontanterna ska finnas kvar, vilket kan jämföras med 56 procent 2018.
Kräver åtgärder
– Som en följd av att allt fler människor väljer att betala digitalt har många företag minskat sin kontantservice. Vad som nu krävs är en rad statliga insatser för att kontanthanteringen ska fortsätta att fungera, anser säger Johan Nilsson.
– Det borde vara självklart att ansvaret för en samhällsviktig infrastruktur ska ligga på staten och inte på marknadsaktörer.
Så växer stödet
I november 2022 presenteras utredningen Statens roll på betalningsmarknaden som leds av Anna Kinberg Batra. I uppdraget ingår att ta ställning till statens respektive näringslivets ansvar för kontanterna.
Om Sifoundersökningen
Undersökningen genomfördes av Sifo den 25 maj-2 juni 2022 som en webbaserad undersökning. 3 250 personer i åldrarna 18 till 79 år deltog i undersökningen. Frågan som ställdes löd:
”Vill du att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala även i framtiden, eller vill du ha ett helt kontantlöst samhälle?”
• 80,7 procent svarade: ”Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala.”
• 14,6 procent svarade: ”Jag vill ha ett helt kontantlöst samhälle.”
• 4,7 procent svarade ”Tveksam/vet ej.”
Källa: Bankomat