Antalet undersköterskor minskar inom äldreomsorgen. Rätten till en fast omsorgskontakt går därmed förlorad för många. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen.
Jämfört med 2022 har antalet undersköterskor inom äldreomsorgen minskat med 4,5 procent. Det rimmar illa med de ökande behoven av äldreomsorg – antalet personer som är 80 år och äldre beräknas öka med 38 procent fram till 2033.
Det konstaterar Socialstyrelsen i sin årliga lägesrapport om tillståndet för äldreomsorgen i Sverige.
För att öka tryggheten och förbättra kvaliteten inom hemtjänsten ska alla äldre personer erbjudas en fast omsorgskontakt, som måste vara undersköterska.
Dåligt genomslag
Reformen är viktig – de som verkligen får träffa sin fasta omsorgskontakt upplever i högre grad att de får trygg och individanpassad omsorg, konstaterar myndigheten.
Men, fortsätter Socialstyrelsen, ”tillgången till en fast omsorgskontakt varierar kraftigt mellan olika hemtjänstutförare – allt från 0 till 71 procent av de äldre uppger att de ofta träffar sin omsorgskontakt”.
Sjunkande andel
En annan trend är att andelen 80-plussare som får hemtjänst och särskilt boende har minskat.
När det gäller hemtjänst har andelen sjunkit från 21,3 procent år 2014 till 17,5 procent år 2024.
Samma mönster ses för särskilt boende. Där har andelen minskat från 13,1 procent till 10,4 procent under samma period.
Det kan tyda på att behovet av äldreomsorg ”inte alltid tillgodoses”, konstaterar Socialstyrelsen.
Farliga väntetider
Myndigheten pekar också ut de långa väntetiderna för de som får särskilt boende som en fara:
”Den långa väntetiden innebär att äldre riskerar att bo kvar hemma längre än vad som är optimalt för deras hälsa och trygghet.”
Ensamt i särskilt boende
Lägesrapporten följer också upp frågan om ensamhet.
Den är vanligare bland äldre i särskilt boende, där 16 procent upplever ensamhet ofta jämfört med 10 procent av dem som har hemtjänst.
Viktig roll
Socialstyrelsen har också gjort en analys av hemtjänstens roll efter en partners bortgång.
Av drygt 77 000 efterlevande fick 28 procent hemtjänst efter sin partners bortgång, trots att de inte haft några hemtjänstinsatser tidigare.
Svart på vitt
”Antalet personer som är 80 år och äldre beräknas att öka med 38 procent fram till 2033. Det innebär både att behovet av platser i särskilda boenden för äldre och behovet av hemtjänst kommer att öka.”
Källa: Socialstyrelsen

Rapport varje år
Socialstyrelsen ska senast den 31 mars varje år lämna in en lägesrapport om tillståndet och utvecklingen inom vården, tandvården och omsorgen för äldre personer.
Lägesrapporten lämnas till regeringen, men kan användas som underlag för exempelvis pensionärsråd i regioner och kommuner.
Här hittar du ”Lägesrapport 2025 – Vård och omsorg för äldre”.