Vi lever allt längre och nu varnar forskare för akuta problem med brist på platser och personal inom äldreomsorgen. ”Jag är väldigt oroad för hittills har man inte gjort någonting”, säger äldreforskaren Ingmar Skoog till TV4.
Senioren har tidigare skrivit om att antalet personer i Sverige över 80 år ökar stadigt. Under en tioårsperiod mellan 2018 och 2028 kommer antalet 80-plussare att öka med 50 procent, vilket innebär 255 000 fler personer.
Det är enligt Statistiska Centralbyrån. Den största folkökningen är att vänta bland de allra äldsta.
TV4 Nyheterna har tagit fram siffror som visar att antalet 100-åringar ökat med 46 procent från 2012 till 2022, från 1 836 till 2 687.
Glädjande, såklart. Samtidigt innebär det ännu större brist på personal och platser inom äldreomsorgen eftersom de som arbetar blir färre jämfört med de äldre.
Ingmar Skoog är professor och äldreforskare vid Göteborgs universitet. Han har studerat åldrande i fyra decennier och är en forskarna som är oroliga över utvecklingen och menar att snabba åtgärder måste till.
Pratade om detta redan för 40 år sedan
– Vi får ett högre tryck på sjukvården eftersom vi får fler sjukdomar efter 80 års ålder. Vi kommer att få större tryck på äldrevården eftersom fler människor kommer att få demens. Det är på en så kort period så nu måste man faktiskt göra någonting åt det, säger Ingmar Skoog till TV4 Nyheterna och fortsätter:
– Jag är väldigt oroad för hittills har man inte gjort någonting. Redan när jag började med det här för 40 år sen pratade man om den här explosionen så det är väldigt bra om SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, reds anm.) förbereder det här. Man kanske dessutom skulle behöva en nationell kordinator för att se till att det blir likvärdigt mellan kommunerna.
”Går inte att trolla fram fler personer”
På SKR menar man att de anställda måste jobba mer och längre men också ersätta personal med till exempel läkemedelsrobotar.
– Det är en väg vi måste gå, för det går inte att trolla fram fler personer. Är det då så att vi kan använda automatisering och teknik som ett sätt att både kunna ge hjälp men också att öka självbestämmandet är det positivt, säger Greger Bengtsson, samordnare SKR till TV4.