Fler äldre förare bedöms olämpliga
Foto: Getty Images
Nyheter | Trend

Fler äldre förare bedöms olämpliga

Under första halvan av 2024 återkallades 3 600 körkort på grund av medicinska skäl - den högsta siffran någonsin för perioden. Det visar färsk statistik från Transportstyrelsen.

Jan Arleij
Publicerad 2024-07-31

Antalet återkallade körkort på grund av medicinska skäl inklusive anmälningar från läkare har ökat under många år, konstaterar myndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi blir allt äldre i Sverige och det är mycket möjligt att det kan vara en bidragande orsak till ökningen. Den stora mängden återkallelser på medicinska grunder sker från 75 år och uppåt, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Läkare anmäler

Om en läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar bedömer att en patient är olämplig att ha körkort ska läkaren anmäla det till Transportstyrelsen som därefter utreder körkortsinnehavet.

Under de första sex månaderna 2022 skedde sådana indragningar av körkort i 2 855 fall. Första halvåret 2023 var antalet uppe i 3 052 fall och i år alltså 3 600 fall.

Nästan 20 000

Transportstyrelsen beslutade sammanlagt om 19 566 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, en ökning med 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Mikael Andersson.

Den allra vanligaste orsaken till en körkortsåterkallelse är så kallade väsentliga trafikbrott, normalt en hastighetsöverträdelse. 9 379 sådana ärenden rapporteras för första halvåret i år.

Rattfylleri

Rattfylleri eller drograttfylleri är den näst vanligaste orsaken med 3 617 återkallade körkort.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken. En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd, säger Mikael Andersson.

Jan Arleij
Publicerad 2024-07-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas