FHM om tredje dosen: Det finns tyvärr mycket kvar att göra
Anders Tegnell på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

FHM om tredje dosen: Det finns tyvärr mycket kvar att göra

Det går trögt med tredje dosen på en del håll i landet och det är inte bra. Vaccinationsbevis för personal som jobbar med äldre är en juridiskt betydligt mer komplicerad fråga än för evenemang. Det var Folkhälsomyndighetens svar på Seniorens frågor på torsdagens pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-19

Du säger själv att det hade varit bra om vi nått längre med tredje dosen och att det tyvärr är mycket kvar att göra. Många seniorer, inte minst 80-plussare men även andra över 65 som får ta den tredje dosen, hör av sig till mig och har helt enkelt svårt att boka tider. Det finns inga tider lediga, de kommer inte fram, det är appar som inte fungerar, de har svårt att få information. Ni säger att de äldre och allra äldsta ska prioriteras men det är inte så i verkligheten.

– Nej, jag är helt enig och det är därför vi för en allt mer intensiv dialog med regionerna att man måste fundera på hur man kan komma tillbaka till den höga kapacitet man hade under slutet av våren och början på sommaren. Så det finns uppenbarligen mer kapacitet att få till om man kan avsätta resurser till det och den dialogen håller vi på med hela tiden, svarar statsepidemiolog Anders Tegnell och understryker:

– Jag är helt enig om att det är viktigt och det är inte bra att man inte kan bli vaccinerad nu när man behöver bli det.

Nu inför ni vaccinationsbevis för att såna som jag, som är vaccinerad, ska känna mig tryggare. Men fortfarande kan ovaccinerad personal jobba med de äldsta och sköraste som ni säger att ni mest vill skydda. Är inte äldre lika skyddsvärda som jag? Varför denna skillnad?

– Det finns många svar på den frågan men det finns framför allt ett juridiskt svar vad man kan göra i olika miljöer. När det gäller vaccinationsbevis för att komma in på ett evenemang så är det ett frivilligt åtagande att gå på ett evenemang, det är inte frivilligt att gå och jobba så det blir helt andra förutsättningar, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Sen skulle jag nog inte vilja säga att det är fritt fram, här finns ju väldigt mycket information arbete från både myndigheter och arbetsgivare och sånt för att verkligen få fram bra information till de här grupperna och väldigt stora andelar av dem är faktiskt vaccinerade. Men det kan bli bättre även där.

Ja, för det är fortfarande ovaccinerad personal som jobbar med äldre, framför allt inom hemtjänsten men även på äldreboenden. När kommer er hemställan till regeringen om det här? Ni har ju gjort massa andra saker som rör pandemin, varför kan man inte göra det här?

– Det är en juridiskt mer komplicerad fråga som vi inte äger helt och hållet själva som den här frågan om covidbevis för större evenemang. Det här är en arbetslagstiftningsfråga som ligger långt utanför vårt område.

Du kan se Seniorens frågor och Folkhälsomyndighetens svar i det här tv-klippet

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas