Det var knökfullt i lokalen i Visby högskola när SPF, PRO och Apoteket kallade till seminarium om hur vanmedicineringen av äldre ska kunna hejdas.
Seminariet, med rubriken ”Vård eller vanevård”, har just avslutats av moderatorn Lars Jederlund.
Efter en inledning av bland andra SPFs läkemedelsexpert Lars Nilsson – som redovisade gigantiska skillnader i hur landets äldre felmedicineras – tog en paneldebatt vid.
Som bränsle kastade Lars Nilsson in fakta från den läkemedelsstatistik som tagits fram av de tre organisationerna som står bakom projektet Koll på läkemedel, och som veteranen.se har rapporterat om tidigare.
Tung panel
En rad politiker och sakkunniga försökte komma fram till vilka vägar som är bäst när det gäller att förbättra läget.
Den namnkunniga panelen bestod av Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP), Eva Nilsson Bågenholm, regeringens äldresamordnare, Gerd Silk, MAS, distriktssköterska, verksam på Gotland, Lennart Axelsson, riksdagsledamot (S) och Staffan Werme, ordförande i SKL:s beredning för primärvård och äldreomsorg.
Westerholm pekade på behovet av tid för reflektion för dem som arbetar med äldrevård.
Måste samarbeta
Eva Nilsson Bågenholm pekade på regeringens satsning att dela ut 325 miljoner kronor till de län som lyckas upprätta ett samarbete mellan kommuner och landsting så att exempelvis olämpliga läkemedel minskar hos de äldre.
– Vi vill tvinga fram ett samarbete med hjälp av dessa pengar. Men en nyckel till framgång är att alla runt den äldre samarbetar bättre, sa Eva Nilsson Bågenholm.
– Exempelvis måste läkarna lyssna noga till sjuksköterskor och undersköterskor som ju jobbar nära den äldre. Samarbetet runt patienten måste förbättras och fördjupas.
Eva Nilsson Bågenholm pekade också på vilken betydelse media har.
– Om media granskar sin egen kommun utifrån kommunstastiken som projektet har tagit fram kan mycket hända. Jag är förvånad över att inte fler lokala medier har gjort det.
Socialnämndens ansvar
Det höll Gerd Silk, MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) på Gotland med om:
– Väldigt viktigt för den här frågan är också att socialnämnderna runt om i landet lyfter frågan och signalerar att den är viktig. Regeringens stimulanspengar bidrar också till det.
Startar processer
Staffan Werme uppskattade också stimulansmedlen och att staten och kommunerna blir allt bättre på att samarbeta.
– 325 miljoner är lite pengar i sammanhanget, men det startar nya processer. Vi kommer att se stora förbättringar år från år. Regeringen har tänkt nytt och det är jättespännande.
Text och foto: Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se