Äldres behov av att sitta ner för återhämtning glöms ofta bort. En färsk avhandling vill nyansera bilden av stillasittande.
Vikten av fysisk aktivitet lyfts ofta, inte minst för äldre. Men för äldre ökar också behovet av vila. I en ny avhandling har Joakim Niklasson vid Linnéuniversitet tittat närmare på detta.
– Världshälsoorganisationens rekommendationer kan sammanfattas i en mening: var stillasittande så lite som möjligt. De rekommendationerna innebär ett problem när man även adresserar äldre som tenderar att ha ett större behov av vila, säger Joakim Niklasson.
I sin doktorsavhandlingen ”Understanding sedentary behavior in older adults” undersöker han genom intervjustudier och kvantitativa mätningar vilken roll sittandet har i äldres liv. Resultaten visar att äldre som ofta sitter ner inte nödvändigtvis lever mindre aktiva liv.
Många av de intervjuade upplever dock skuld eller skam för att vara inaktiva, inte minst när kroppen säger emot. Joakim Niklasson saknar en mer nyanserad bild av sittande inom hälso- och sjukvården. Han betonar vikten av att lyssna och visa förståelse för att hjälpa äldre till ett mer aktivt liv på ett individanpassat sätt:
– Att hävda att stillasittandet är dåligt per definition är ett både felaktigt och i stora drag åldersdiskriminerande sätt att tänka. Oavsett ålder måste man ha möjligheten att inte känna ångest för att man sitter ner, då det kan vara ett nödvändigt behov av vila.
Hans studie visar att äldre spenderar i snitt drygt tio timmar per dag sittande. Samtidigt går de i genomsnitt 4 329 steg om dagen. Två tredjedelar ville gärna röra på sig och hälften ville öka sin fysiska aktivitet. Mer än hälften led på samma gång av dålig hälsa, och hade svårt att självständigt röra sig utomhus. Många var rädda för att ramla.
– En av mina studier visar att de äldre kan sitta i timmeslånga tillfällen upp till två gånger per dag utan att det påverkar det totala antalet dagliga steg. Med andra ord finns det ingen given motsättning mellan stillasittande och att vara aktiv, säger Joakim Niklasson, och avslutar:
– De val som de äldre tar är inte ogrundade beslut, utan medvetna val grundade i att man känner sin egen kropps gränser. Detta är viktigt att komma ihåg.