Nu börjar alltfler rapporter komma om effekterna av kommunernas pressade ekonomi. Kommunala pensionärsråd runtom i landet har anledning att vara vaksamma.
En bild förmedlas av DN från orten Fredrika i Åsele kommun i Västerbottens inland. Här kommer mycket av samhällsservicen nu att kapas bort.
Mitt i samhället finns exempelvis det särskilda äldreboendet Duvan som snart försvinner.
Det skapar stor oro för Stig Jonsson som lider av svår epilepsi.
– Äldreboendet i Åsele är ju fullt. Och jag kan inte bo i en vanlig lägenhet här i Fredrika. Vad händer om jag får ett anfall mitt i natten och hemtjänsten har över en timme att köra. Vad händer med mig då? säger han till tidningen.
I besparingarna ingår också att hemtjänsten ska börja utgå från Åsele som ligger 6 mil längre bort.
Underskott
2024 beräknas landets kommuner gå back med sju miljarder kronor, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR). Detta trots att riksdagen i december beslutade om sju miljarder kronor i permanent ökning av statsbidragen till kommunerna.
2023 går 126 kommuner minus enligt deras egna beräkningar.
– Hårdast drabbade är utflyttningskommuner i glesbygd, som Åsele. I år kommer över hundra kommuner att ha underskott. Det är många kommuner som inte får ihop ekonomin alls, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR till DN.
Kommer ta tid
Kommunalrådet Andreas From (S) säger sig förstå oron.
– För den enskilde kan det absolut bli så att det tar längre tid innan hemtjänsten kommer. Det är en svår fråga. Jag förstår att de äldre kan bli oroliga.
Resurser finns
Samtidigt som samhällsservicen skalas ner finns en miljardindustri med vindkraft runt samhället.
Men bara en bråkdel av omsättningen stannar i kommunen. Enligt Vattenfall fick lokala föreningar dela på 346 725 kronor för 2022.
Hade vindkraftsparkerna legat i Finland hade Vattenfall fått betala nära 24 miljoner kronor årligen de första 25 åren i fastighetsskatt – till Åsele kommun.
Statens ansvar
Andreas From vill gärna få del av intäkterna som Vattenfall genererar.
– Jag vill framför allt att staten tar ett större ansvar för kommunernas ekonomi. Vi i små kommuner har ett lika stort ansvar som stora att tillhandahålla service till medborgare. Det blir allt tuffare, säger han till DN.
Utredningar pågår
Den statliga utredningen ”En ändamålsenlig kommunalekonomisk utjämning” eller ”Utjämningskommittén” kommer med sitt slutbetänkande i maj. En uppgift är att se över om små kommuner som tappar invånare är missgynnade i det kommunala utjämningssystemet.
Det pågår också en utredning för att se över så kallade incitamentsstrukturer för vindkraft. Återstår att se om den tar upp frågan om kommuner ska kunna ta del av vindkraftsbolagens vinster.